İstanbul tarihinde iz bırakmış 10 motif
Sekiz köşeli yıldızın sekiz cenneti simgelediğini biliyor muydunuz? Ya da mühr-i süleyman motifini Barbaros Hayrettin Paşa'nın gemilerinde bayrak olarak kullandığını. İşte İstanbul tarihinde iz bırakmış 10 motifi sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 21.05.2019
17:17
Güncelleme Tarihi: 28.05.2019
16:53
Türk çini sanatında karanfil, lale ve gülden sonra en çok kullanılan motiftir. 16. yüzyıldan itibaren Topkapı Sarayı başta olmak üzere İstanbul camilerinin çinilerinde yer alır.
Karanfil motifi başta lale olmak üzere sümbül ve gül motifiyle beraber Türk kumaşlarında da kendisine yer bulmuş bir çiçektir. Karanfil 16. yüzyıl sonralarında bilhassa 17. yüzyılın ilk yarısında kumaş desenlerinde çok tercih edilmişti.
Kalem işi sanatımızda da önemli örnekleri bulunan karanfil motifini bilhassa Lale Devri süslemelerinde görürüz.
Hayvan sembolleri Türklerde önemli bir yer tutar. Türklerin kullandığı hayvan sembollerinden bazıları, onların geçmiş inançlarını sembolize eder. Kartal da Türklerin milli sembollerinden biri oldu. Selçuklu ve Bizans'ta tasvir edilen çift başlı kartallar gücün, imparatorluğun simgesi olarak kullanıldı. Göktürkler ve Uygurlarda güneşe be aya yakın yükseklerde uça kartal ve diğer yırtıcı kuşlar, halkına hükmeden beylerin, hükümdarların gücünü temsil eden motifler olmuştur. Türk sanatında ulaşılamayan, erişilemeyen kutsiyet kartala da yüklenmiştir.
Sultan Ahmet Camii çarşısının yerinde eskiden mevcut olan Büyük Bizans Sarayı'nın yerinde bugün saray mozaiklerinin sergilendiği Mozaik Müzesi yer alır. Göklerin hâkimi kartal ile tamamen toprağa ait olan yılanın iyi ile kötünün boğuşma sahnesi gibi yorumlanan bu mozaik eser, beşinci yüzyıldan günümüze ulaşmış bir parçadır. Anadolu'da kartal motifi çok kullanıldı. İstanbul'a gelindiğinde ise bu yoğunluğun azaldığını görürüz.
Anadolu'da özellikle Selçuklu sanatında sık sık rastladığımız kartal motifi, medrese, cami ve mezar taşlarında görülür. Osmanlı sanatında çok fazla yer almasa da özellikle minyatürlerde karşımıza çıkar. Dolmabahçe Sarayı Camlı Köşk'ün kalem işi süslemelerinde de kartal motifi boyutlu olarak yapılmıştı.