İslam'da tesbih
🔸 İslam'da tesbih, bizi yaratan yüce Rabbimizi zikretmek demektir. Tesbih kelimesinin çoğulu olan tesbihatın, Arapça karşılığı ise "daim olmak, süreklilik ve bir kimseyi hayatında senâ edip övmek" anlamındadır.
🔸 Odabaşı, konuyla alakalı şunları söyler: "Tesbih, malzemenin adı olmuş fakat özünde tespih eylemin adıdır."
🔸 Kur'an-ı Kerim'de gök ve yerde bulunan canlı cansız tüm varlıkların Allah'ı (CC) tesbih ettiği bildirilir: "Yedi gök, yer ve bunlarda bulunanlar O'nu tesbih eder; O'nu hamd ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur. Fakat siz onların tesbihini anlayamazsınız. O halîmdir, bağışlayıcıdır."
(İsrâ Suresi, 44. ayet)
↪ Ayetteki tesbih kavramı açıklanırken tesbihin iki şeklinin bulunduğu bildirilir. Dil ile tesbih, hal ile tesbih. Birincisi, kulun Allah'ı(CC) her türlü eksiklikten tenzih ederek zâtı, sıfatları ve fiilleriyle insan zihninin düşünebileceği bütün mükemmellik özelliklerine sahip olduğunu dile getirmesi, Allah'ı(CC) hep böyle bilip böyle anmasıdır.
↪ Hal ile tesbih ise insanın imanı, ibadeti, ahlâkı, genel olarak her türlü tutum ve davranışlarıyla Allah'ın(CC) birliğine, eksiksiz ve kusursuz olduğuna inandığını göstermesi, yasalarına boyun eğmesi, amelinin imanına şahitlik etmesidir.
Namazdan sonra okunacak tesbih ve zikirler