Arama

Mimar Sinan tezâhürü "Sultan eserleri"

Osmanlı'nın en kudretli döneminde Osmanlı coğrafyasını yüzlerce eserle donatan Mimar Sinan, sultanlardan sonra saray erkanından padişahların eşleri, valide sultanlar, hasekiler ve kızları için de pek çok eser ortaya koyar. Osmanlı mimarisi içerisinde özellikle kadın banilerin yaptırdığı bu külliyeler, hamamlar, imaretler gibi birçok eser o dönemde kadınların güç sahibi olduklarını göstermesi bakımından büyük önem taşır. Aynı zamanda Mimar Sinan'ın da kadınlar için yaptığı bu eserlerle onun kadına bakışı mimari üzerinden açıkça okunur.

  • 4
  • 14
Haseki Kervansarayı
Haseki Kervansarayı

🔸 Mimar Sinan'ın yaptırdığı tahmin edilen bir diğer sultan eseri Haseki Kervansarayı'dır. Günümüze ulaşmayı başaramayan kervansaray, vakfiyesinde yer alan bilgilere göre ribat, 52 oda ve 21 dükkândan oluşur.

📌 Ribat nedir?

Konaklama yeri, han, kervansaray, imârethâne.

Haseki Sultan Hanı - Beşiktaş

🔸 Haseki Sultan Vakfiyesinde adı geçen han hakkında detaylı bir bilgi yoktur. Fakat Haseki Sultan, III. Murat'ın buyruğunda eserin restore edilmesini ister. Hana dair kayıtlara geçen tek net bilgi budur.

Kariye Haseki Sultan Medresesi

🔸 Avratpazarı'nda yer alan Kariye Haseki Sultan Medresesi, Hürrem Sultan'ın Vakfiyesinde "Toklu Dede Zaviyesi" ismiyle geçer. Medresenin bânisi Haseki Sultan olup, yaptıran kişi usta mimar Koca Sinan'dır.

Çağımızın Matrakçı Nasuh'u Nusret Çolpan'ın minyatürlerinde İstanbul

  • 5
  • 14
Üsküdar Mihrimah Sultan Külliyesi
Üsküdar Mihrimah Sultan Külliyesi

🔸 Şehzade Külliyesi ile eş zamanlı inşa edilen Mihrimah Sultan Külliyesi, 1547 senesinde, Kanuni Sultan Süleyman'ın teşvikiyle Mimarbaşı olan Koca Sinan'a yaptırılır. Yapı adından anlaşılacağı üzere, babası tarafından Mihrimah Sultan'a vakfedilir.

Kazak Türklerinin kadın kahramanı: Süyüm Bike

  • 6
  • 14
Edirnekapı Mihrimah Sultan Külliyesi
Edirnekapı Mihrimah Sultan Külliyesi

🔸 İstanbul'un sur içinde kalan en yüksek noktalarından birine inşa edilen külliye, Fevzi Çakmak Paşa Caddesi üzerinde; cami, medrese, bir çifte hamam, çok sayıda dükkânı olan bir yapıdır. Tezkirelerden öğrenilen bilgilere göre, külliyenin mimarı Koca Sinan'dır.

🔸 Mimar Sinan'ın bu eseri, Süleymaniye Cami'nin yapımıyla beraber başlayan ustalık dönemi eserlerinin en iyi denemelerden biridir.

Mimar Sinan'ın eserleri hakkında 33 ilginç bilgi

  • 7
  • 14
Gülfem Hatun Külliyesi
Gülfem Hatun Külliyesi

🔸 Mimar Sinan'ın, mezar taşında "şehide" ibaresi bulunan, Kanun-i Sultan Süleyman'ın hasekilerinden Gülfem Hatun'un isteğiyle inşa ettiği yapıdır. Günümüze kadar ulaşmayı başaramayan bu külliye; mektep, cami, imaret, türbe ve kervansaraydan oluşur.

🔸 Gülfem Sultan, Mihrimah Sultan'dan sonra Üsküdar'da eser yaptıran ikinci sultan olarak anılır.

Mimar Sinan İstanbul'un su sorununu nasıl çözdü?

  • 8
  • 14
Zal Mahmut Paşa Külliyesi
Zal Mahmut Paşa Külliyesi

🔸 II. Selim'in kızı olan Şah Sultan, Zal Mahmut Paşa ile evlendirilir. Sultan, Haliç'in kıyısına bir külliye yaptırmak ister. Bazı rivayetlere göre bu külliyeyi yaptırmadan önce şahsına verilen on iki köyü vakfeder ve bu kompleksi yaptırır.

Asırlara meydan okuyan 3 tarihi külliye

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN