Adı bilinmeyen, keşfedilmeyi bekleyen yemek isimleri
Kedi batmaz, pumpum, pırtımpırt, otur fatma, sakala çarpan, andırın doktoru, cicipapa, derdimi alan, kesme ibik çorbası ve diğerleri. İsimleri tuhaf ama hepsi gerçek ve hepsi lezzetli. İşte Anadolu mutfağından tadıyla olduğu kadar ismiyle de hafızalara kazınacak 15 yemek.
Giriş Tarihi: 30.04.2018
17:25
Güncelleme Tarihi: 30.04.2018
17:27
DİLBERDUDAĞI
Dilberdudağı , bir çeşit hamur tatlısıdır. Elazığ ve Bursa 'da yapılan bir tatlıdır.
Baklava hamurundan yapılır. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak beze haline getirilir. Bu bezeler tabak büyüklüğünde açılır ve aralarına nişasta serperek on kat üst üste konularak ince bir yufka şeklinde açılır. Daha sonra bir bardak yardımıyla parçalar kesilerek içerilerine dövülmüş ceviz veya fındık konarak kapatılır. En son üzerine yakılmış yağ gezdirilir ve fırına pişmeye bırakılır. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbet dökülür ve servis edilir.
ŞILLIK TATLISI
Bir Güneydoğu Anadolu yemeği olan bu tatlının asıl adı "Şileki". Kürtçe'de ıslak, sulu gibi anlamlara gelen Şileki kelimesi, 90'lı yılların başında bazı köşe yazarlarının deformasyonu sayesinde bugünlere Şıllık olarak gelmiş.
MAMALİKA
İrmik, şeker, yağ ve fındıkla hazırlanan Karadeniz'e özgü tatlıdır. Ancak MAMALİKA(KAÇAMAK ) ismiyle bir tatar yemeği ve Mıhlamanın bir çeşidi olarak yapılan Sinop mamalika da vardır.
ŞİVEYDİZ
Taze sarımsak ilk çıktığında bu olağanüstü lezzet bahar sofralarında hemen yerini alır. Bazıları sarımsağı soğana oranla daha fazla kullanır. Yaklaşık 1 kg taze sarımsak ayıklanınca 300 g kadar beyaz kısmı kalır. Kullanılmayan yeşil kısımlardan ise öcce yapılır. Taze sarımsak mevsimi dışında sadece körpe pırasa ile de yapılabilir.
KÖPOĞLU
Akdeniz Bölgesi'nin patlıcanlı yoğurtlu mezesidir. Patlıcan Türk ve Yunan mutfaklarında en fazla kullanılan sebzelerdendir. Ege'nin iki yakasındakiler de patlıcan yemeklerinin "aslında kendilerine ait olduğunu" iddia ederler. Çok geniş bir kullanım alanı vardır. İmambayıldıdan karnıyarığa. Dolmadan Kebaba, Musakkadan pilava kadar çok çeşitli yemeği yapılır. Reçeli bile yapılır.