Büyüleyen tatil rotaları: Milli Parklar
Dört mevsimi bir arada yaşayan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan ülke topraklarımızın tamamı, birbirinden özel tabiat ve milli parkı da içinde barındırıyor. Zengin bir floraya sahip ve binlerce hayvanın yaşam alanı olan bu parklar, aynı zamanda birbirinden eğlenceli spor aktivitelerine de imkân tanıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, milli parklarımızın tanınırlığını artırmak ve daha detaylı bilgileri ilgililere sunmak amacıyla "Milli Parklar" uygulamasını hayata geçirdi. Bizler de, tabiatı ve tarihi güzellikleri ile büyüleyen milli parklarımızı sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 28.07.2018
17:58
Güncelleme Tarihi: 28.07.2018
18:12
Ege Bölgesi'nde, farklı jeolojik ve morfolojik bir yapıya sahip olan Spil Dağı, Manisa ile İzmir il sınırları arasında, Manisa'nın güneyinde yer alıyor.
Zengin bir tarihe ve floraya sahip olan bu yer, mitolojiye göre adını Anadolu'nun eski ana tanrıçası Kybele (Spilene) ve Frigya Kralı Menos'un kızı olan Sibel'den almış. Manisa il merkezine 24 km, İzmir Bornova'ya 38 km uzaklıktaki Spil Dağı Milli Parkı'nda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne ait 25 adet dört kişilik (1+1), 14 adet altı kişilik (2+1) orman köşkü bulunmakta olup 184 kişiye konaklama imkânı veriliyor.
Eğer yolunuz Spil Dağı'na düşerse bisiklet, piknik, doğa yürüyüşü, yaban hayatı gözlemciliği, dağcılık, çadırlı kampçılık, oryantiring veya yamaç paraşütü aktivelerini yapabilirsiniz.
Nevşehir ile Avanos/Ürgüp ilçeleri arasında 40 kilometrekarelik bir alan kaplayan Göreme Milli Parkı her yıl ortalama bir milyon yerli yabancı turisti ağırlıyor. İçinde hem köklü bir tarihi, hem de muhteşem bir doğayı barındırıyor.
Bir yandan asırlardır duruşunu hiç bozmayan ve canlı siluetler gibi görünen peribacaları, yürürken huzura büründüren vadiler, bir yandan peribacalarının içini mesken tutan medeniyetlerin hikâyesini anlatan fresklerle dolu kiliseler…
Göreme Milli Parkı içinde Göreme Açık Hava Müzesi, Zelve Ören Yeri, Ürgüp, Ortahisar ve Uçhisar yerleşimleriyle Çavuşin ve Avcılar da bulunuyor. Bu alanın oluşumu tam 60 milyon yıl öncesine dayanıyor.
Volkanlar aktifken püskürttükleri lavlar, Göreme Vadisi'nin zeminini oluşturdu. Yağan yağmurlar, seller ve rüzgârların aşındırmasıyla ile de bölge nakış gibi coğrafyaya kavuştu. Göreme, 6 Aralık 1985'ten beri UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alır.
Beydağları (Olimpos) - Antalya
Akdeniz Bölgesi'nin Antalya ili sınırları içinde yer alır. 1972 yılında ilan edilen Beydağları (Olimpos) Milli Parkının yüz ölçümü 31.018 hektardır.
Batı Torosları oluşturan genç Beydağları, ana kaya itibariyle başlıca serpantin ve kalkerden oluşur. Kıyı bölgelerde kızılçam olan orman örtüsü, yükseldikçe yerini karaçam ve sedire bırakır. Milli park otsu flora yönünden zengindir.
Bine yakın bitki türünden yirmi beş tanesi parka özgü endemik türdür. Ayı, kurt tilki, yaban keçisi, vaşak sincap oklu kirpi gibi kara memelilerinin yanında kıyılarda nadir de olsa Akdeniz fokuna rastlanır. Deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı Çıralı Sahilleri özel koruma altındadır. Antik Likya bölgesinde yer alan milli parkta Çıralı'da Likya'nın sönmeyen ateşi Yanartaş bulunur.
Milli Park giriş noktasından itibaren Topçam, Küçük Çaltıcak, Büyük Çaltıcak, Kargıcak 1-2 gibi günübirlik mesire alanları, uzun plajlara sahip orman ve denizin kucaklaştığı ender tabiat harikalarıdır. Phaselis Antik Kenti jeolojik, tarihi, flora ve fauna güzelliklerinin bulunduğu bir yol kavşağı niteliğindedir.
Türkiye'nin ilk milli parkı olan Çamlık Milli Parkı, 1958 yılında koruma altına alındı. 1982 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Kafkas Çamı denilen 400 – 500 yaşlarında Karaçam türünü barındırır. Bu çam türü Türkiye'de sadece Çamlıkta bulunmakta ve halen tohum verebiliyor. 30'a yakın endemik bitki barındıran milli park, önemli bir turizm potansiyeline sahip.
Rivayetlere göre, Çamlığa ilk fidanı Aslı'nın ardından diyar diyar dolaşan Kerem dikmişti. Yolu, Yozgat yöresine düşen Kerem, Aslısını sordu, bulamayınca Çamlığın bulunduğu kıraç yamaca bir fidan dikip; "Bu çamdan nice çamlar filizlenir, koruk olur, bizi söyler bizi fısıldar" deyip yollara düştü. Yozgat Çamlığı Milli Parkında kısa yürüyüşler yapabilir, gölde bulunan teknelerle doğanın keyfini sürebilirsiniz.
Bursa iline bağlı Uludağ Milli Parkı 1961 yılında milli park ilan edildi. Türkiye'nin önemli kayak alanlarından olan bu milli park, 12.762 metrekare alana sahip.
Aynı zamanda nesli yok olma tehlikesi gösteren bazı türlerin de yaşam alanı. Kış aylarının yanı sıra, yaz aylarında da ziyaret edebilir, doğa ve temiz havanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.