Arama

Genç nesilleri ölümcül 'Mavi Balina' oyunundan nasıl koruruz?

Hatay'da 12 yaşındaki çocuğun "Mavi Balina" oyununun kurbanı olduğu ortaya çıkmasından sonra ölümcül oyun tekrar gündeme geldi. Çocukların beyni yıkanarak aşamalı olarak intihara sürükleyen bu oyun, milyonlarca çocuğu tehdit etmeye devam ediyor. Peki, dünyanın birçok ülkesinde onlarca çocuğun ölümünde sorumlu olduğu iddia edilen Mavi Balina oyunu nedir? Gençleri zombiye döndüren Mavi Balina oyunun görevleri neler ve çocukları nasıl tuzağa düşürüyorlar? Sizler için genç nesilleri bu oyundan nasıl koruyacağımızı derledik.

  • 5
  • 11
OYUNDAN KURTULANLAR ANLATIYOR
OYUNDAN KURTULANLAR ANLATIYOR

22 yaşındaki Hintli Alexander, Mavi Balina oyunu ile WhatsApp mesajlaşma programı üzerinden kendisine yollanan bir link aracılığı ile tanıştığını açıklayarak şunları söylüyor:

"Mavi Balina telefona indirilen bir uygulama değil. Oyun, link aracılığı ile kişilerin bir yönetici tarafından yönlendirilmesi ile oynanıyor. Yönetici tarafından verilen görevlerin, gece yarısından sonra saat 02:00'da gerçekleştirilmesi isteniyor. İlk birkaç gün kişisel bilgilerin ve fotoğrafların paylaşılmasından oluşuyor ve bunlar yönetici tarafından toplanıyor. Her gün yalnız başıma korku filmleri izlemek zorundaydım ki bunun da amacı kurbanların korku içinde yaşamasını sağlamaktı. Bu tam anlamıyla bir sanal ölüm tuzağı... Çok acı verici bir tecrübe. Oyuna katıldıktan sonra insanlarla konuşmayı bıraktım ve odama kapandım. Oyundan çıkmak istesem de başaramadım." Alexander, polis evine geldiği sırada koluna bıçakla balina kazımak üzereymiş.

  • 6
  • 11
OYUNDAN KURTULANLAR ANLATIYOR
OYUNDAN KURTULANLAR ANLATIYOR

Yine Hindistan'da yaşayan 17 yaşındaki bir kız çocuğu intihar etmek üzereyken kurtarıldı. Oyuna telefonu aracılığı ile katıldığını ifade eden kız, güvenlik görevlilerine "son aşamayı" yerine getirmek üzere olduğunu da söyledi. Genç kızın, kendisini kurtaran polis memuruna, "Eğer görevi tamamlamazsam annem ölecekti" dediği belirtildi.

  • 7
  • 11
ÇOCUKLARI BU OYUNDAN NASIL KORURUZ?
ÇOCUKLARI BU OYUNDAN NASIL KORURUZ?

İntihar edenlerin sorumlusu, Mavi Balina oyunun kurucusu Philipp, oyundan dolayı hayatını kaybeden insanları ''biyolojik atık'' olarak nitelendirdi.

Çocukların sosyal medya ve internet ortamında bu tarz tuzaklara düşüp, geri dönmesi mümkün olmayan olayların yaşanmaması için aileler, çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını mutlaka takip etmeliler. Aileler, çocukların oynadıkları oyunları mutlaka birlikte belirlemeli ve oyun başında geçirilen sürenin sınırlandırılmasının yanında oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir.

Ailelerin çocuğun kullandığı bütün elektronik aletlerde ebeveyn koruma sisteminin açık olduğundan emin olması gerekiyor.

  • 8
  • 11
ÇOCUKLARI BU OYUNDAN NASIL KORURUZ?
ÇOCUKLARI BU OYUNDAN NASIL KORURUZ?

İnternet ortamında "bilinmeyen" yabancılara karşı şüpheyle yaklaşılması ve bu kişilerin hayatı açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği çocuklara mutlaka anlatılmalı.

Aileler bu konuda sorumlu ebeveyn yaklaşımları sergilemeli, gerekirse bir uzmandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylaşım ağlarında onlarla arkadaşlık ederek, internet adımlarından haberdar olmalılar.

Ebeveynlerin internet dünyasını çocuklarıyla birlikte keşfetmesi ve internet üzerinden uygun davranışların sergilendiği aktivitelerde birlikte yer alması da bu tehlikeli oyunlardan korumanın diğer yollarından biri.

  • 9
  • 11
TÜM DÜNYA BU İNTİHAR OYUNUYLA MÜCADELE EDİYOR!
TÜM DÜNYA BU İNTİHAR OYUNUYLA MÜCADELE EDİYOR!

Bu oyun, Rusya'da ilk kez araştırmacı bir gazetecinin 12 yaşındaki bir kız çocuğunun intiharının ardından yaptığı araştırma sonucunda ortaya çıkarıldı. Rusya'da 2016 yılında Nisan ve Kasım ayları arasında 130'dan fazla çocuk intihar etti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN