Hangi bitki çayı neye iyi gelir?
Sonbahar mevsiminin başlaması ve havanın soğumasıyla birlikte, grip, nezle ve solunum yolları hastalıkları hızla yaygınlaşmaya başladı. Evde tedavide veya ilaçların yanında takviye olarak başvurduğumuz ilk yöntem ise, hiç şüphesiz bitki çayı tüketmek. Çok eski tarihlerden bu yana kullanılan bitki çayları, pek çok hastalığın tedavisinde adeta bir şifa deposu. Peki, hangi bitki çayının hangi hastalığın tedavisinde etkili olduğunu biliyor musunuz?
Giriş Tarihi: 25.09.2018
14:01
Güncelleme Tarihi: 25.09.2018
16:24
Beyaz çay neye iyi gelir?
İçeriğinde bulunan "kateşin" maddesiyle metabolizmayı hızlandırmanın yanı sıra, yağ üretimi üzerinde baskılayıcı etki oluşturarak kilo vermeye yardımcı olur.
Antioksidan yapısıyla kanser oluşumundaki önemli etkenlerden olan serbest radikalleri azaltarak hastalıklarla başa çıkmada etkili rol oynar. İçeriği ile kolajen yıkımını sınırlandırıp, cilde esneklik veren elastin maddesinin azalmasını önler. Cildi güzelleştirerek yaşlanma, kırışıklık gibi durumların önüne geçerek sıkı ve pürüzsüz cilt oluşumunu destekler.
Damarları genişletici etkisiyle kalp sağlığını korurken , iyi kolesterolün yükseltilmesini, kötü kolesterolün ise düşürülmesini sağlar.
Bağışıklığı güçlendiren zencefil limon çayı
Zencefil limon çayı neye iyi gelir?
Hem zencefilin hem de limonun bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi bilinen bir gerçek.
Bağışıklığı güçlendirmek ve metabolizmayı canlı tutmak için özellikle sabah saatlerinde bu çayı tercih edebilirsiniz. Böylece gün içinde kendinizi daha rahat hissedersiniz.
Zencefilin pek çok geleneksel kullanımı bulunmasına karşın son yıllarda araştırmalar, mide bulantısına karşı etkileri, ağrıları azaltma ve kansere karşı koruma sağlaması üzerine yoğunlaşmıştır. Zencefil halk arasında mide rahatsızlıkları, sindirime yardımcı olma ve kalp sağlığını koruma amacıyla uzun yıllardır tüketilmektedir.
Yüksek potasyum içeriği ile kemik sağlığını korur, kas güçsüzlüğüne iyi gelir, konsantrasyonu arttırır ve böbrek hastalıklarına karşı koruma sağlar. Kan dolaşımını arttırıcı etkisi kalp hastalıklarına karşı kullanılmasının ana nedenidir.
Günümüzde pek çok doktor, gebelik döneminde sabahları, deniz tutması veya kemoterapi nedeniyle meydana gelen kusmalara karşı zencefil çayı önerir.
Sakinleştiren melisa çayı
Melisa çayı neye iyi gelir?
Nane familyasından olan melisa, uyku sorunlarında kullanılan bir bitkidir.
Sinirleri yatıştırır, stresi azaltır, mide rahatsızlıklarını giderir, sindirim sorunlarına karşı kullanılır, gaz giderir, ateş düşürür ve ter atılmasını sağlar.
Alerjiyi azaltan papatya çayı
Papatya çayı neye iyi gelir?
Uyku bozuklukları tedavisinde yardımına sıklıkla başvurulan papatya çayı, romatizmal rahatsızlıkların giderilmesinde kullanılır.
Deri döküntüsüne yol açan cilt hastalıklarının belirtilerini hafifletir, gastrit ve ülseratif kolit tedavisinde kullanılır, sabah bulantılarını hafifletir, alerji belirtilerini ve stresi azaltır, mide kasılmalarını önler, kaygıyı azaltarak genel bir rahatlama sağlar.
Bağırsak sorunlarını gideren papatya çayı, bağırsak iltihaplanması tedavisinde yardımcı olarak kullanılır. Kasları gevşetir, krampları azaltır, diş eti hastalıklarını önler, karaciğeri çalıştırır, adet dönemi kasılmalarını hafifletir, bağışıklık sistemini güçlendirir, apse tedavisinde gargara suyu olarak kullanılır.
Sindirim sisteminin ilacı biberiye çayı
Biberiye çayı neye iyi gelir?
En çok hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılan biberiye çayı, hafızayı güçlendirir, konsantrasyonu arttırır.
Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandıran biberiye çayı, bağışıklık sistemini güçlendirir, kan dolaşımını arttırarak, beyin ve kalp gibi hayati organlara daha fazla oksijen taşınmasını sağlar.
Baş ağrısı ve migren ağrılarını hafifletmesi yönüyle de bilinen biberiye çayı, stresi azaltmaya yardımcı olur.