Modern tıbba alternatif Fitoterapi
Ülkemizde hekimlerin Fitoterapi eğitimi almamaları ve bu uygulamaları kökten reddetmeleri, bitkisel ürünlerin doktor olmayan, kâr beklentisinden başka hiçbir amaçları bulunmayan, insan hayatı konusunda en ufak bir sorumluluk dahi taşımayan bir takım insanlar tarafından kötüye kullanmasına sebep oluyor.
Giriş Tarihi: 11.04.2018
22:06
Güncelleme Tarihi: 11.04.2018
22:43
Ancak tüm dünyada bitkisel ürünler yasal alanda gıda katkısı olarak ele alındıkları, ilaç kabul edilmedikleri için ciddi bir kontrol ve denetime tabi tutulmamaktadırlar. Bu da var olan bitkisel ürünlerin daha da dikkatli ele alınmasını gerektirmektedir.
Fitoterapi ürünlerde izlenen ciddi klinik sorunlar, bu ürünlerin genellikle ehil olmayan, amatör kişilerce uygulanması veya bilinçsiz belki de umutsuz hastaların kendi başlarına bir alternatif arayışları neticesinde ortaya çıkmaktadır. Pek çok olumlu etkileri gözardı edilemeyen fitoterapinin, ancak hastayı bir bütün halinde ele alıp , hastalığı doğru teşhis edip, uygun dozda ve gerekli bitkisel preparatları hastaya verebilecek, bu konuda eğitim almış hekimler tarafından verilmesi en doğrusudur.
FİTOTERAPİYİ ETKİN BİR ŞEKİLDE KULLANAN ÜLKELER: JAPONYA,ABD,ALMANYA…
Bitkisel kökenli ilaçların tedavide kullanılmasını araştıran bilim dalı olmakla birlikte tarih boyunca hastalıkların tedavi sinde, bitkisel tedavi ürünleri doktorların başlıca desteği olmuştur. Kimyasal ilaç sektörünün gelişmesi bitkisel ürünlerin ikinci plana atılmasına sebep olmuşsa da, bitkilerin hastalık tedavilerindeki rolü, yadsınamayacak bir gerçektir. Yapılan çalışmalar, bitkisel ürünlerin dünyada ne kadar yaygın olarak kullanıldığını göstermektedir.
ABD 'de 18 yaş üstü toplumun %60 'ı yılda en az bir kez bitkisel tedavi ürünü kullanıyor. Almanya 'da tedavilerin %66 'sında doktorlar hastalarına bitkisel ürünler veriyorlar. Japonya 'da bu oran %70 'leri buluyor.
Bu bitkisel tedavileri, bizzat doktorlar hastalarına öneriyor. Ülkemizde ise durum maalesef vahim boyutlarda bulunuyor. Dünya ile kıyaslandığında tedavide bitkisel ürünlerden faydalanma oranı oldukça düşük olduğu gibi, kontrolsüz reklam ve satış nedeniyle toplumsal boyutta ne kadar bitkisel ürün kullanıldığını tespit etmek de mümkün değil.
Fitoterapi Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından onay gören bir tedavi yöntemi. Bu tedavi yöntemi, Avrupa'da özellikle de Almanya'da yerini tamamen modern tıbba bırakmadığı için önemini de kaybetmemişti. Fitoterapi için gerekli olan ilaçlar eczane ve diğer "drog satış noktaları"nda büyüyen bir ivme ile günümüze kadar geldi.