Arama

Türkiye’de altı minare: Sultan Ahmet'ten Çamlıca'ya...

Elbette, altı minareli cami denildiğinde, her birimizin aklına gelen ilk cami, İstanbul'un "mavi incisi" Sultan Ahmet Camii oluyor. Ancak Türkiye'deki altı minareli camiler onunla sınırlı değil. Mersin'de bulunan Hz. Mikdat Camii ve Adana'da bulunan Sabancı Merkez Camii de altı minareye sahip camilerimizden. Bu listeye, tüm heybetiyle altı minarenin birden gökyüzüne yükseldiği ve Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olan Çamlıca Camii de ekleniyor. Külliye şeklinde tasarlanan ve neredeyse yapımında sona gelinen Çamlıca Camii, Kadir gecesi olan 10 Haziran 2018 tarihinde ibadete açılacak.

  • 3
  • 12
SULTAN AHMET CAMİİ - İSTANBUL
SULTAN AHMET CAMİİ - İSTANBUL

Evliya Çelebi, meşhur seyahatnamesinde Sultan Ahmet Camii'nden, "mukaddes gecelerde altı minare 12 bin lambayla aydınlatıldığında, tutuşmuş yanan servi ağaçlarına benziyor" diye bahseder.

Sultan Ahmet Camii'nin dışında, tüm heybetiyle altı minarenin birden gökyüzüne yükseldiği başka camiler de var.

  • 4
  • 12
HZ. MİKDAT CAMİİ - MERSİN
HZ. MİKDAT CAMİİ - MERSİN

Türkiye'deki altı minareli camilerden biri, Mersin'deki külliye özelliği taşıyan Hz. Mikdat Camii. Daha çok "Muğdat Camii" olarak bilinen bu caminin temeli, 1987'de atıldı ve 1992'de ibadete açıldı.

O günkü şartlarda, Mersin'in ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan bu caminin, zamanla yetersiz kaldığı fark edildi. Yapıya 1999 yılında bin kişilik daha ilave yapıldı ve var olan dört minaresinin yanına iki minare daha eklendi.

  • 5
  • 12
HZ. MİKDAT CAMİİ - MERSİN
HZ. MİKDAT CAMİİ - MERSİN

Uzunlukları 91 metre olan, üçer şerefeli altı minaresi olan bu caminin, toplam iç cemaat kapasitesi ise, 6 bin kişi. Batı ve arka kısımdaki dış revaklarla birlikte bu kapasite, 10 bin kişiye kadar çıkıyor.

Mimaride Selçuklu ve Osmanlı sanatının izleri görülüyor. Ayrıca, konferans salonu, kütüphane, aşevi, misafirhane, sağlık ocağı ve diğer birimleriyle külliye özelliği taşıyor.

  • 6
  • 12
SABANCI MERKEZ CAMİİ - ADANA
SABANCI MERKEZ CAMİİ - ADANA

Sabancı Merkez Camii, Adana'nın Reşatbey semtinde, Seyhan Nehri'nin batı kıyısında yeşillikler içinde yükseliyor.

Adımınızı attığınız anda, Süleymaniye Camii'ne gelmişçesine bir hisse kapıldığınız bu caminin dış mimarisinde Mimar Sinan'dan esintiler görebiliyorsunuz. Dış mimaride Süleymaniye'nin; plan ve iç mekânda ise, Selimiye Camii'nin izlerini taşıyor.

  • 7
  • 12
SABANCI MERKEZ CAMİİ - ADANA
SABANCI MERKEZ CAMİİ - ADANA

1998 yılında ibadete açılan bu caminin altı minaresi, "imanın altı şartı"nı temsil ediyor. Sadece minareleri değil, mimarisindeki her ayrıntı, dini literatürde farklı bir manaya geliyor.

Ana mekândaki beş normal kubbe, İslam'ın beş şartını; minberdeki basamakların sayısının 23 olması Kur'an-ı Kerim'in 23 yılda nazil olmasını; caminin 8 ana giriş kapısı 8 cennet kapısını; 32 metrelik ana kubbe çapı, 32 farzı ifade ediyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN