10 maddede 31 Mart yerel seçimleri
Türkiye, yeni yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gidecek. Seçimde oy kullanacak vatandaşların en çok merak ettiği soruyu 10 maddede hazırladık. Seçime girecek siyasi partiler hangileri? Oy kullanmaya dair kurallar nelerdir? Seçim kağıtları ve oy kullanılacak yerler ne zaman belli olacak? gibi bir çok soruyu içeren bu yazıda 31 Mart 2024 yerel seçimlerine dair merak edilen her şey...
Giriş Tarihi: 21.03.2024
15:25
Güncelleme Tarihi: 21.03.2024
15:55
Yeni evlenenler kimliğini değiştirmeden oy kullanabilecek mi?
3-) Yeni evlenenler kimliğini değiştirmeden oy kullanabilecek mi?
🔴 Yeni evlenen vatandaşların kimlik bilgilerindeki değişlik nedeniyle oy verme işlemlerini evlenme cüzdanı ile oy verme işlemini yapabilirler.
🔴 31 Mart 2024 Yerel ve Mahalli seçimine yakın bir tarihte kimlik bilgilerinde herhangi bir değişiklik olan vatandaşlar da ilgili nüfus müdürlüğünden bu değişimi gösteren resmi belge talep ederek oy verme işlemini gerçekleştirebilir.
Seçime kaç siyasi parti katılacak?
4) Seçime kaç siyasi parti katılacak?
🔴 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleşecek seçimlere 34 siyasi parti katılacak. Seçmenler oy verme işlemi sırasında seçime giren tüm partilerin adının ve logosunun olduğu seçim kağıdıyla seçim yerine gidecek. Partilerin oy pusulasındaki sıralaması şöyle:
🔴 AK Parti 1, İYİ Parti 2, Sol Parti 3, Büyük Birlik Partisi 4, Memleket Partisi 5, Anavatan Partisi 6, Demokratik Sol Parti 7, Yeniden Refah Partisi 8, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 9, Türkiye Komünist Partisi 10, Anadolu Birliği Partisi 11, Zafer Partisi 12, Halkın Kurtuluş Partisi 13, Türkiye Komünist Hareketi 14, Bağımsız Türkiye Partisi 15, Gelecek Partisi 16, Yeni Türkiye Partisi 17, CHP 18, Emek Partisi 19, HÜDA PAR 20, Hak ve Özgürlükler Partisi 21, Ocak Partisi 22, Adalet Birlik Partisi 23, Demokrat Parti 24, Güç Birliği Partisi 25, Millet Partisi 26, Milli Yol Partisi 27, Adalet Partisi 28, Aydınlık Demokrasi Partisi 29, MHP 30, Türkiye İşçi Partisi 31, Demokrasi ve Atılım Partisi 32, Saadet Partisi 33, Vatan Partisi 34.
Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan seçmen neler için oy kullanacak?
5-) Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan seçmen neler için oy kullanacak?
🔴 Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek . Bir seçmen, hangi seçim çevresinin seçmeni ise ancak o seçim çevresinde yapılan seçimler için oy kullanabilecek.
🔴 Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı" , "belediye başkanı" , "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak.
Büyükşehir olmayan illerde ve köylerde neler için oy verilecek?
6-) Büyükşehir olmayan illerde ve köylerde neler için oy verilecek?
🔴 Büyükşehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliği" , "belediye başkanı" , "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verilecek.
🔴 Köylerde ise "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy atılacak.
Kazanırken Kaybetmek: Pirus zaferleri nedir?
Tüm pusulalar kaç zarfa koyulacak?
7-) Tüm pusulalar kaç zarfa koyulacak?
🔴 Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz" , il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu" , belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi" , belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak.
🔴 Seçmenler 4 farklı oy pusulasında seçimlerini yaparak oy verme işlemlerini bitirdikten sonra tüm oy pusulalarını tek zarfa koyarak seçim sandığına atacaktır.