15 Temmuz gecesi ile ilgili öne çıkan detaylar
15 Temmuz, devletin her alanına sinsice sızan FETÖ'nün, devlete ait silahları millete doğrulttuğu gece… Demokrasi tarihine kara bir leke olarak düşen 15 Temmuz hain darbe girişiminde hedef, demokratik yönetimi rafa kaldırmaktı. Devletin en üst düzey kurumları bombalandı; düşmana karşı kullanılması gereken mermiler halkı hedef aldı. Türk halkı, demokrasi için tek yürek oldu ve pek çok vatandaş, canını hiçe sayarak hainlerin, tankların, namluların önünde durdu. O hain gecede 251 vatandaşımız şehit edildi, 2 bini aşkın vatandaşımız ise yaralanarak gazi oldu. 15 Temmuz gecesi ile ilgili öne çıkan detayları derledik.
Giriş Tarihi: 15.07.2020
09:54
Güncelleme Tarihi: 15.07.2021
09:07
DARBE PLANI NEDEN ÖNE ÇEKİLDİ?
Darbe girişimi günü saat 16.16'da MİT Müsteşarlığına giden Kara Havacılık Komutanlığında görevli bir subay, FETÖ üyesi askerlerin Müsteşar Hakan Fidan'ı almak üzere kuruma saldırıda bulunacağını ihbar etti. MİT yetkililerinin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'i telefonla bilgilendirmesinin ardından bir MİT Müsteşar Yardımcısı ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ayrı ayrı Genelkurmay Başkanlığına geldi.
FETÖ'cüler karargâhtaki hareketliliği görüp paniğe kapılarak, ertesi gün saat 03.00'te başlamasını planladıkları girişimi 15 Temmuz saat 20.30'a çekmeyi kararlaştırdı.
HULUSİ AKAR DARBE GİRİŞİMİNE KARŞI ÇIKTI
Dönemin Genelkurmay Stratejik Daire Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli, saat 21.00'de makam odasına girdiği Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'a, "Komutanım operasyon başlıyor, herkesi alacağız, taburlar tugaylar yola çıktı." sözleriyle darbeyi tebliğ etti.
Girişimi desteklemeyeceğini belirterek söylenenlere tepki gösteren Akar'ın ağzı ve burnu darbeci askerlerce kapatıldı, elleri plastik kelepçeyle bağlandı.
İLK AÇIKLAMA YILDIRIM’DAN: BEDELİNİ ÖDEYECEKLER
Bu sırada darbeci pilotların havalandırdığı uçaklar, Ankara semalarında alçak uçuşa başladı. Birçok tank, zırhlı personel taşıyıcı ve diğer araçlarla binlerce asker kışlaların dışına çıktı. Kuvvet Komutanlıklarındaki darbeciler de hareketlendi.
Herkes askeri hareketliliği anlamaya çalışırken dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, saat 23.02'de televizyon kanallarına bağlanarak, bir kalkışma ihtimali üzerinde durduklarını söyledi. Yıldırım, "Bu kanunsuz eylemin içerisinde olanlar en ağır şekilde bedelini ödeyecekler." dedi.
15 Temmuz'un şehadete yürüyen kahramanları
KOMUTANLAR DERDEST EDİLİP AKINCI ÜSSÜ’NE GÖTÜRÜLDÜ
Dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, saat 23.03'te Genelkurmay Başkanlığı bahçesinde bulunan helikopterle Akıncı Üssü'ne götürüldü.
Derdest edilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu'nun da arasında bulunduğu birçok general Ankara, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve bazı komutanlar ise İstanbul'dan alınarak Akıncı Üssü'ne götürüldü.
FETÖ'CÜ ASKERLERDEN POLİSLERE BOMBA
Şehir merkezinde bu olaylar yaşanırken FETÖ mensubu darbecilerin kullandığı F-16, saat 23.18'de Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığına bomba attı, 7 kişi şehit oldu, 5 kişi yaralandı.
16 Temmuz'un ilk saniyelerinde Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekât Daire Başkanlığı da bombalandı, 44 polis şehit oldu, 36 kişi yaralandı.
İbrahim Tenekeci'nin kaleminden "Millet olma hikayemizin son büyük halkası"