Arama

17 Ağustos depreminin ardındaki mimari ihmaller

Anadolu, tarihi boyunca binlerce can kaybına yol açan pek çok depremle karşı karşıya kaldı. Şüphesiz bu depremlerin en yıkıcı ve etkili olanlarından biri de 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi oldu. Odak noktasında ise Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan şehirler vardı. Peki, 17 Ağustos depreminin yıkıcılığını artıran mimari ihmaller nelerdi?

🔹 Türkiye'de de derinleşen araştırmalar, önemli fay hatlarını içerisinde barındıran ülkemiz için yeni öneriler ve çıkarımlar ortaya oluşturdu. Bunlardan ilki, fay hatları üzerindeki şehirleşme faaliyetlerinin daha risksiz bölgelere kaydırılması yönündeydi.

Fay hattı nedir?
Farklı kıtaların birbirine sürtünmesi sonucu oluşan yapıya fay denir. Bu sürtünmenin
sonucunda depremler oluşur.

🔹 Ayrıca fay hattında yer alan şehirler deprem riski olarak en fazla sorumluluğun yüklendiği bölgelerdi. Bu bölgelerdeki imar faaliyetlerinin diğer bölgelere oranla daha dikkatli gerçekleştirilmesi ve daha hassas olunması bu yöndeki en kayda değer maddeydi.

Türkiye'nin tsunami tarihi ve bölgelere göre tsunami riski

🔹 Ülkemizde pek çok şehir jeolojik fay hattı gerçeği göz ardı edilerek riskli bölgelerde kuruldu. Türkiye ne yazık ki bunun en hazin sonucuyla 17 Ağustos 1999'da Gölcük merkezli depremde karşılaştı.

🔹 Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerine kurulan ve bu çevrede genişleyen İzmit, Adapazarı, Yalova, Düzce, Bolu gibi şehirler depremde meydana gelen yıkıcı etkiden en fazla hasar gören şehirler oldular.

Osmanlı zamanında yaşanan depremler

🔹 Şehrin yanlış yerleşimi 17 Ağustos'ta meydana gelen yıkıcı depremin arkasındaki önemli ihmallerden sadece birisiydi. Bölgeye zemin özeliklerinin dikkate alınmaksızın yeni projelerin aynen uygulanması yıkıcı etkiyi oldukça artırdı.

🔹 Bunun yanı sıra maliyetten kâr sağlar düşüncesi ile aslında insan hayatının ucuzlaması sonucunu doğuran bir yönteme başvurulması da depremde hayatını kaybeden insan sayısının fazla olmasına sebep oldu.

İstanbulluları korkutan 1935 depremi

🔹 Depremin ardından yapılan araştırmalar gösterdi ki inşaat mühendisliği anlamında da depremde yerle bir olan yapılarda büyük eksiklikler mevcuttu.

🔹 Yoğun bir yük altında fazla ağırlığa maruz kalan binaların zemin katları, taşıyıcı sistemdeki zayıflıklar sebebiyle depremin etkisine dayanamayarak yıkıldı. Bunun bir sonucu olarak yapıların üst katları pasta dilimini andırır bir surette katmanlar oluşturdu.

Deprem öncesi, anı ve sonrası alınacak önlemler

🔹 Depreme dayanıklı yapı yapmak için en önemli unsur olan zemin ile bina elemanlarının iyi ilişkilendirilmiş olması, Gölcük bölgesindeki yapılarda ihmal edilen bir başka önemli faktördü. Bu ihmal, yapıların zemine tutunamayarak kısa bir süre zarfında toprakla ilişiğinin kesilmesine ve yıkılmasına yol açtı.

Doğal afetler ile ilgili 25 kavram

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN