4. seviyede alarm ne demek? Afetlerde müdahale seviyeleri...
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat 2023 tarihinde sabah 04.17'de 7,7 büyüklüğünde ve saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde olmak üzere art arda iki deprem meydana geldi. 10 ili derinden etkileyen depremlerde büyük yıkımlar gerçekleşti. Felaketin boyutu, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamayla 4. seviye olarak ilan edildi. Peki 4. seviye alarm nedir, ne demek? Afetlerde müdahale seviyeleri nelerdir?
Giriş Tarihi: 08.02.2023
13:37
Güncelleme Tarihi: 08.02.2023
15:34
4. seviye alarm nasıl belirlenir?
4. seviye alarm nasıl belirlenir?
🔸 Dördüncü seviye alarm, bir ölçek olarak alarm düzeyinin ilk üç dereceden daha yüksek duruma gelerek dördüncü seviyeye ulaştığını belirtir. Yaşanan olayın en ağır şekilde gerçekleştiğini anlatan teknik bir terimdir.
🔸 Bunlar ulusal veya yerel hükümet tarafından yapılan ulusal çağrılardır. Tüm ülkede ya da olayın gerçekleştiği bölgede olağanüstü kararların alınacağına işarettir. Ayrıca uluslararası bir yardımı da kapsamaktadır.
🔸 Deprem, sel vb. afetler ile salgın hastalıklar gibi ülkeyi derinden etkileyen olaylar hususunda alınacak tedbirler için 4. seviye alarm verilir. Genellikle acil bir müdahale gerektiren bu seviyede, örneğin doğal afet durumunda, halkın acil bir şekilde evlerinden ayrılması gerektiği belirtilebilir.
Hafızamızdaki taze yaralar: Depremler
AFETLERDE MÜDAHALE SEVİYELERİ NEDİR?
🔶 Yaşanan afetlerde müdahale seviyeleri, etki derecesi bakımından dört gruba ayrılır. Etki derecesine göre destek durumu şu şekilde sıralanır:
◽ Seviye 1: Yerel imkanlar yeterlidir ve destek İAADYM (İlçe Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi) tarafından sağlanır.
◽ Seviye 2: Destek illerin takviyesine ihtiyaç duyulur. İAADYM (İlçe Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi) ve İlgili AKB (Arama Kurtarma Birliği) ekibi tarafından destek gerçekleştirilir. Bunlar, 1. grup destek illerden sağlanır.
◽ Seviye 3: Ulusal desteğe ihtiyaç duyulur. 1. ve 2. grup destek illerden yardım talep edilir. Destek ulusal kapasiteye ulaşır.
◽ Seviye 4: Uluslararası desteğe ihtiyaç vardır. 1. ve 2. grup destek iller, ulusal kapasite ve uluslararası destek gereklidir.
BİRİNCİ SEVİYE ALARM
🔶 Belirlenen seviyeler doğrultusunda yetkili kişiler koordinasyonu sağlayarak harekete geçmektedir.
🔶 Birinci seviyede, İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi faaliyete geçer. AFAD Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi, gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. Bu düzeydeki bir alarmda olay seviyesi belirlenir, ancak ilan edilmez.
🔶 Gerekli görülen hallerde AFAD, ihtiyaç duyulan hizmet grubunun ana çözüm ortağı bakanlık, kurum, kuruluş ve Kızılay'ın kapasitesini yönlendirir.
Dünyada en fazla can kaybına yol açan 10 deprem
İKİNCİ SEVİYE ALARM
🔶 İkinci seviyede, olay seviyesi 2 olarak belirlendiği zamani yalnızca ilgililerine duyuru yapılır.
🔶 Olay türü ve ölçeğine göre sırasıyla İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi (İAADYM) ve 1. grup destek iller ve ilgili Arama Kurtarma Birliği afet bölgesine talimat beklemeksizin hareket eder.
🔶 Gerekli görülen hallerde AFAD, ihtiyaç duyulan hizmet gruplarının ana çözüm ortaklarını ve Kızılay'ın kapasitesini yönlendirir.
ÜÇÜNCÜ SEVİYE ALARM
🔶 Üçüncü seviyede, 3 olarak belirlendiği an ilan edilir ve Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi toplanır.
🔶 AFAD hizmet grubu ana çözüm ortaklığı bakanlık, kurum, kuruluş ve Kızılay'ın temsilcileri, İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'ne çağırılır.
🔶 Olay türü ve ölçeğine göre 1. ve 2. grup destek iller talimat beklemeksizin afet bölgesine hareket eder ve 2. grup iller gerektiğinde yönetimi devralır. Afetin boyutunun ciddi olduğu bir seviyedir.
Türk lehçelerinde "afet, felaket"