Afet bölgelerindeki tehdit: Kolera
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki ikiz depremler sonucu on bir ilde büyük can ve mal kayıpları yaşandı. Asrın felaketinden sonra yaralarını sarmaya çalışan vatandaşlar, kurulan çadırkentlerde yaşamlarını sürdürmeye başladı. Yaşanan elim olaylar sonucu bölgede temiz su kaynağı, hijyen konusunda sıkıntılar oluştu. Bu durum başta kolera olmak üzere çeşitli enfeksiyon hastalıkları riskini artırdı.
Giriş Tarihi: 18.02.2023
15:08
Güncelleme Tarihi: 20.02.2023
09:58
KOLERADAN KORUNMA YOLLARI
🔸 Kişilerin aynı covid-19 salgınında olduğu gibi el hijyenine dikkat etmesi, sağlık risklerini büyük ölçüde önleyecektir. Ellerin su ve sabunla yıkanması ideal temizlik yöntemidir. Suyun bulunamadığı ortamlarda alkol bazlı el antiseptiklerinin kullanılması da aynı işlevi görecektir.
🔸 El temizliği kadar güvenilir gıda tüketimi, maske kullanımı da hastalıkların önlenmesinde önemlidir. Uzmanlar, depremzedelerin kapalı alanlarda toplanmasının bulaşıcı hastalıklar için uygun ortam oluşturduğunu belirtmektedir. Bu nedenle özellikle hastalananların hızlı bir şekilde tespit edilmesi ve izolasyona alınması gerekir.
Deprem sonrası iyilik hikayeleri
ENFEKSİYON NASIL GERÇEKLEŞİR?
🔸 Afet bölgesinde gerçekleşme ihtimali olan en yaygın salgın hastalıklardan biri koleradır. Kolera, "Vibrio cholerae" isimli bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonuna bağlı olarak gerçekleşir. Bu hastalık akut ve şiddetli ishal ile ortaya çıkar.
🔸 Savaş, yoksulluk ve doğal afetlerden etkilenen ve kalabalık ortamlarda yaşayan topluluklarda kolayca yayılıp ölümlere neden olabilir. Su ve kişisel hijyenin yetersiz olduğu yerde görülme ihtimali oldukça yüksektir.
KOLERA NASIL ÖNLENİR?
🔸 Yerleşik düzeni olmayan topluluklar ve kamp hayatının yaygınlaştığı bölgeler , bu hastalığa açık ortamlardır. Ayrıca kanalizasyon sisteminin içme ve kullanma sularına karıştığı aşırı yağmur, sel, deprem gibi doğal afetlerden sonra da görülme riski yüksektir.
🔸 Hastalığın engellenmesi için toplumun yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve halkın bilinçlendirilmesi gerekir. Kolera ile en iyi mücadele, temizlik ile gerçekleşir.
Dünyada görülen 6 nadir hastalık
KOLERA NASIL BULAŞIR?
🔸 Kolera, genellikle dışkı karışmış suların ağız yolu ile alınması sonucu bulaşır. Suyun doğrudan içilmesi ya da bulaştığı yiyeceklerin yenmesi ile gerçekleşir.
🔸 Hastalığın bulaştığı kişiler, kirli elleriyle yiyeceklere temas ederse hastalık giderek yaygınlaşır. Kolera, tokalaşma, dokunma gibi direkt temas ile bulaşmaz.
KOLERANIN KULUÇKA SÜRESİ
🔸 Hastalığın kuluçka süresi, birkaç saat olabileceği gibi beş güne kadar uzayabilir. Genellikle iki veya iç günlük bir kuluçka süresi bulunur.
🔸 Koleranın bulaşıcılığı, kolera etkeni bulunan dışkı imha edilmediği sürece devam eder. Genellikle iyileştikten birkaç gün sonraya kadar dışkıda etken görülse de bazen taşıyıcılık aylarca sürebilir. Antibiyotiklerin etkin şekilde kullanılması bulaşıcılık süresini kısaltır.
Dünyadan Türkiye'ye yardım eli