Arama

Ayasofya-i Kebir Camii'nin ilk Cuma'sında tarihe geçen fotoğraflar

86 yıllık aradan sonra Ayasofya Camii'nde hasret sona erdi. Ulu mabed Ayasofya, cemaatine kavuştu ve uzun yıllar sonra camide ilk Cuma namazı kılındı. Bu tarihi güne tanıklık etmek isteyen binlerce vatandaş meydanları doldurdu. Minarelerden yükselen selaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatiha Suresi'ni ve Bakara Suresi'nin ilk 5 ayetini okudu.

Ayasofya, yeniden ibadete açılmasına karar verilmesinin ardından hazırlıklar için kısa süreliğine ziyarete kapatılmıştı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, ibadete açılışı dolayısıyla düzenlenecek tören için son hazırlıklar tamamlandı.

Fikriyat'ın değerli yazarlarından Ekrem Demirli'nin Ayasofya'nın tarihi anına tanıklığı için tıklayınız

Tarihi ana tanıklık etmek için gece saatlerinden itibaren caminin çevresine gelmeye başlayan vatandaşlar, 86 yıl sonra ibadete açılacak camide kılınacak ilk Cuma namazına yoğun ilgi gösterdi.

Ayasofya'daki mozaiklerin tarihi şifreleri

Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek Cumhurbaşkanı Kararı ile yeniden ibadete açılmasına karar verilen Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk Cuma namazı eda edildi.

Fethin sembolü Ayasofya'ya yazılan 10 şiir

86 yıl sonra ibadet açılacak camide ilk namazı kılmak için gece saatlerinden itibaren caminin çevresine gelmeye başlayan vatandaşların, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ve çevresinde namaz kılmak için belirlenen alanları doldurdu.

Ayasofya bir Osmanlı külliyesidir

Bu tarihi ana tanıklık etmek isteyen 7'den 70'e birçok vatandaş, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde kılınacak ilk Cuma namazına yoğun ilgi gösterdi. Aralarında yaşlı, çocuk ve kadınların da olduğu vatandaşlar bu tarihi günü coşkulu bir şekilde karşıladı.

Ayasofya külliyesinde neler bulunuyordu?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN