Arama

Çin'in stratejik planı: Kuşak Yol Projesi

Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip olan Çin, küreselleşmenin kesintiye uğrayacağı tartışmalarının arasında yeni stratejiler geliştirmeye başlar. Bu doğrultuda İpek Yolu'nu canlandırma girişiminde bulunur. "Bir Kuşak Bir Yol" sloganıyla kollarını sıvayan yönetim, üst akılla birlikte planlar kurmaktadır. İşte bunun bir sonucu olan Kuşak Yol Projesi...

PROJENİN ORTAYA ÇIKIŞI

🔹 Kuşak Yol Projesi'nin ortaya çıkışı 2013 senesine kadar uzanmaktadır. Bu tasarıyla Çin; Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarını bir araya getirerek kara güzergahı ile Avrasya kıtasını ekonomik çember içerisine almayı hedeflemektedir.

🔹 Batı ülkelerinin dahil olduğu ve 21.yüzyılın en çok katılım alan projesidir. Bu da Avrupa ekonomisini ve siyasetini yakından ilgilendirmektedir.

Uygurların cesur hatunu: İparhan

PROJENİN GÖRÜLEN VE GÖRÜLMEYEN İKİ YÜZÜ

🔹 Projenin aslında görülen ve görülmeyen iki yüzü vardır. Avrupa, Türkistan ülkeleri arasında bir bağ kurmak istemektedir. Yıllarca Rus ekonomisi altında kalan ve Rusya'ya bağımlı hale gelen zengin yer altı kaynaklarından Batı ülkeleri de faydalanmak ister.

🔹 Kısacası Avrupa kendi çıkarları için projeye sıcak bakar. Tabi bu projeyi kabul etmelerinde etkili olan sebep bununla sınırlı değildir.

STRATEJİK NOKTADA TÜRKİSTAN

🔹 Çin'in bu projeyle asıl amacının, 21. yüzyıl Deniz İpek Yolu ile de Avrupa'nın limanlarına ulaşmayı hayal ettiği görülür.

🔹 Tarihi İpek Yolu'nun ana kavşağı hiç şüphesiz Türkistan coğrafyasıdır. Kuşak Yol Projesi'nin de ana güzergahında yer alan bu bölge starejik önem arz eder.

Türkistan coğrafyası nereleri kapsıyor?

Türkistan coğrafyası; Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Rusya, Moğolistan ve Çin topraklarının bir kısmını kapsamaktadır. Daha çok Türk devlet ve toplulukların yaşadığı coğrafi bir bölgeyi temsil eder.

Orta Asya değil Türkistan

PROJENİN BAŞLANGIÇ NOKTASI TÜRKİSTAN TOPRAKLARI

🔹 Diğer adıyla Kuşak Yol İnisitiyafi'nin başlangıç noktası, Doğu Türkistan'da yer alan Şincan Özerk Bölgesi'dir. Burası, proje için mühim bir konumdadır. Çünkü vaktinde çok kıymetli olan İpek Yolu'nunda başlangıcı, Türkistan toprakları olmuştur. Elbette bu bir tesadüf değildir, arkasında gizlenen üst aklın planı vardır.

🔹 Günümüzde Uygur Türklerinin Çin tarafından soykırıma maruz kaldığı bilinir. Dünya basını Çin hükümetinin Yeniden Eğitim Kampı olarak tanımladığı yerlerin aslında toplama kampları olduğunu ispatlar.

🔹 İşte tam bu noktada Kuşak Yol Projesi kilit rol oynar. Çünkü Çin, topraklarını işgal ettiği Uygurları öldürmekten ziyade asimile politikalarıyla tamamen Çinlileştirmek ister.

UYGUR TÜRKLERİNİ ÇİNLİLEŞTİRMEK

🔹 Kuşak Yol İnisiyatifi, Avrupa'ya açılan bir kapıdır ve Batılılar başlangıç noktasında çoğunluğun Türk ve Müslüman bir nüfusun olduğunu bilmemelidir. Bu zihniyetle projenin temellerinin atıldığı dönemde, Uygur Türkleri üzerinden ciddi baskılama ve Çinlileştirme uygulamaları başlar.

🔹 Çin, hem Avrupa'ya açılacak, yarıştığı ABD'den daha üst seviyede bir ekonomiye sahip olacak hem de projenin başlangıcı olan Türkistan topraklarındaki Uygurları Çinlileştirerek ekonomisine hizmet etmek adına insan gücü oluşturacaktır.

Kısacası bu inisiyatif Batı ülkelerinin de Çin devletinin de işine gelmektedir.

Uygurların "insanlık dışı toplama kamplarına" alınma gerekçeleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN