Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nin açılışı gerçekleştirildi
2016 yılında yapımına başlanan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nin bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi açılışı gerçekleştirildi. Selçuklu, Osmanlı ve çağdaş mimariden esintiler taşıyan, 7 gün 24 saat hizmet verecek Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nin, hem koleksiyon hem de hizmetleri açısından dünyanın sayılı kütüphaneleri arasına girmesi bekleniyor. İşte bugün açılışı yapılan kütüphane hakkında detaylar…
Giriş Tarihi: 18.02.2020
15:19
Güncelleme Tarihi: 20.02.2020
16:33
Cumhurbaşkanı Erdoğan , "Bu kütüphane ile tarihe uzanan köprüler kuruyor, coğrafyalar arasında kavşaklar inşa ediyoruz. İstiyoruz ki gençlerimiz, araştırmacılarımız, milyonlarca kitabın bulunduğu rafların arasında dolaşsın." cümleleriyle kütüphaneye verdiği önemi vurguladı.
Her kitabın bir alim olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Eğer yüzlerce kitabınız varsa yüzlerce alimin dostusunuz ve onların ilminden faydalanıyorsunuz demektir. Bu da, bir nevi dünyada cennet hayatı yaşamak, cennet meyvelerinden tatmaktır. Zira biz, her alimi, gölgesinden istifade edilmesi gereken bir cennet ağacı, kitapları da o ağacın meyveleri olarak gören bir medeniyetin mensuplarıyız." ifadelerini kullandı.
Kütüphane açılmadan önce yapılan çalıştaylar
Kütüphanenin inşa çalışmalarına başlanmadan evvel Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Türkiye'nin önde gelen kültür insanları, sahaflar, kütüphane yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, dezavantajlı gruplar ve aileleriyle çalıştaylar yapıldı.
Kütüphane ve Yayın Müdürlüğünün Mayıs 2016'da kurulmasının ardından kütüphane için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, İstanbul ve Afyonkarahisar'da yaklaşık 300 kişi çalışma yürüttü.
Kütüphanenin kapasitesi nedir?
Tüm görüşmeler ve çalıştayların ardından Selçuklu, Osmanlı ve çağdaş mimariden esintilerle inşa edilen kütüphane, 125 bin metrekare kapalı alana sahip ve aynı anda 5 bin kişiye hizmet verebilecek kapasitededir.
Kütüphanede kaç adet eser vardır?
134 farklı dild e basılı kitabın yer aldığı kütüphanede 120 milyon makale ve rapor, 201 kilometrelik raflarda yer alıyor. Yekun olarak ise 4 milyon basılı, 120 milyonun üzerinde elektronik yayın ile 550 bin e-kitap ve nadir eser bulunuyor.