Depremde binalar nasıl yıkılır? Binaların yıkılma şekli ne anlatır?
Ülkemizi derinden sarsan Kahramanmaraş merkezli depremlerde birçok bina ya ağır hasar gördü ya da tamamen yıkıldı. Ülkemizin güneydoğusunu sarsan ve bizleri derinden yaralayan yüzyılın felaketinde binaların yıkım şekli, yapıların sorunlarını da gün yüzüne çıkardı. Peki, binaların yıkılma şekli ne anlama geliyor? Yapılar nasıl daha güvenilir bir hale gelir?
Giriş Tarihi: 15.02.2023
12:03
Güncelleme Tarihi: 16.02.2023
14:50
Sesli dinlemek için tıklayınız.
TEMEL-ZEMİN İLİŞKİSİNDEN KAYNAKLI YIKIM
🔸 İkinci tip olarak kabul edilen yıkım türü ise temel-zemin ilişkisinden kaynaklanmaktadır.
🔸Bir bina inşa edilirken yapının yükünü temele, temel de yükünü zemine yollar. Böylece güç üçlemesi oluşur. Yapıların yıkılması, temel-zemin ilişkisinin iyi çözümlenmediğini, zeminin ve yerleşkenin iyi tanınmadığını açıkça gösterir. Ya da bu durum bina için alınan kararların doğru bir şekilde uygulanmadığını ortaya koymaktadır.
(X) Türkiye'deki fay hatları
BİSKÜVİ ŞEKLİNDE YIKIM
🔸 Türkiye'de en çok karşılaşılan yıkım türü olan bisküvi şeklindeki enkazlar, en ağır yıkımlara neden olur.
🔸 Binalardaki üst üste bisküvi şeklinde çökmeler, kolon ve kirişlerin düğüm noktası adı verilen yerlerin sarsıntı esnasında birbirini tutamayarak açılmasıyla oluşur . Kolonlar devre dışı kalır ve döşeme ya da *tabliye zeminler üst üste çöker.
➡ Türkiye'de yaşanan depremler de ne yazık ki en sık karşımıza çıkan yıkımlardan biridir.
(X) *Tabliye ne demek? (X) Binalarda yatay elemanlardan biridir, boyut olarak levha sınıfında olan yapı inşaat elemanlarına verilen isimdir.
(X) Geçmişten günümüze sahra hastaneleri
🔸 Peki, tüm bu yıkım türlerinden uzakta, güvenilir ve sağlam bir bina nasıl inşa edilir 👇
➡ İnşaata başlamadan önce zemin iyice incelenmelidir. ➡ Bina inşaatında kullanılan çelik, demir, beton gibi temeli oluşturan maddeler dayanıklı olmalıdır. ➡ Depreme dayanıklı bir yapı için kat planına uygun yapılmalıdır. ➡ Bir binanın dayanıklı olması için çürümeye neden olan suya da dirençli olmalıdır. ➡ Binanın ayakta durmasını sağlayan kolonların titizlikle kullanılması gerekir. ➡ Binalara deprem yalıtımı yapılmalıdır.
BİNANIN DAYANIKLILIĞI İÇİN KULLANILMASI GEREKEN MALZEME
🔸 İnsanların barınması için bir yapı inşa ediliyorsa öncelik sağlamlığı ve güvenirliği olmalıdır. Özellikle deprem kuşağında yaşamlarını sürdüren insanların ve müteahhitlerin buna dikkat etmeleri gerekmektedir.
🔸 Bu noktada kullanılan malzeme, hayati öneme sahiptir. Örneğin, inşaat sırasında nervürlü demir tercih edilmelidir.
🔸 Nervürlü demirler, betonun dayanıklılığını artırır. Girintili çıkıntılı olan bu inşaat malzemesi, yapısı sayesinde betona daha sıkı bağlanır.
NERVÜRLÜ DEMİRİN ÖNEMİ
🔸 Nervürlü demirin ilk olarak 21. yüzyıldan sonra kullanıldığını, öncesinde ise genellikle düz demirin inşaatlarda tercih edildiğini görmekteyiz.
🔸 1999 Gölcük Depremi'nde, düz demir ile yapılan birçok bina yıkıldı. Depremden sonra yapıların inşaasında düz demir kullanımı yasaklandı ve nervürlü demir kullanım zorunluluğu getirildi.
🔸 99 Depremi'nden sonra Elazığ, İzmir, Van depremlerinde de bu demir türü kullanılmadığı için birçok bina yıkıldı.
(X) Osmanlı arşiv belgelerinde depremler