Depremde binalar nasıl yıkılır? Binaların yıkılma şekli ne anlatır?
Ülkemizi derinden sarsan Kahramanmaraş merkezli depremlerde birçok bina ya ağır hasar gördü ya da tamamen yıkıldı. Ülkemizin güneydoğusunu sarsan ve bizleri derinden yaralayan yüzyılın felaketinde binaların yıkım şekli, yapıların sorunlarını da gün yüzüne çıkardı. Peki, binaların yıkılma şekli ne anlama geliyor? Yapılar nasıl daha güvenilir bir hale gelir?
Giriş Tarihi: 15.02.2023
12:03
Güncelleme Tarihi: 16.02.2023
14:50
Sesli dinlemek için tıklayınız.
(X) *Fotoğrafta, Malatya'daki TOKİ evlerini görmektesiniz
TOKİ EVLERİ DEPREMDEN NEDEN HASAR ALMIYOR?
🔸 Kahramanmaraş merkezli olmak üzere 9 saat arayla meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde , 10 ildeki TOKİ evlerinde hiçbir hasar gözlemlenmedi .
🔸 Konutların dışında Toplu Konut İdaresi'nin geliştirdiği projeler içerisinde; okul, hastane, cami, kreş ve çarşı gibi sosyal alanlar da depremden büyük zarar görmedi.
(X) *Fotoğrafta, Pazarcık'taki TOKİ evlerini görmektesiniz
🔸 TOKİ, günümüze kadar Kahramanmaraş'ta 5 bin 545, Hatay'da 8 bin 18, Gaziantep'te 27 bin 947, Adıyaman'da 7 bin 65, Adana'da 21 bin 154, Osmaniye'de 3 bin 323, Malatya'da 20 bin 605, Şanlıurfa'da 17 bin 261, Diyarbakır'da 20 bin 912 ve Kilis'te 1. 929 konut inşa etmiştir.
(X) Türkiye'de gerçekleşen en büyük depremler
(X) *Fotoğrafta, Hatay'daki TOKİ evlerini görmektesiniz
TOKİLER NEDEN YIKILMADI?
🔸 Kahramanmaraş merkezli depremlerin yanı sıra 2012 yılında gerçekleşen Van Depremi'nde de TOKİ konutları yıkılmamıştır.
🔸 TOKİ'nin inşaatlarında öncelikle yerinde zemin-etüt raporu çıkarılması büyük önem arz etmektedir . Rapordan alınan veriler doğrultusunda başta deprem yönetmeliği olmak üzere yürürlükteki tüm ilgili kanun ve yönetmeliklere göre projelendirilme çalışması yapılır. İmalatlar ise bu projeler doğrultusunda yapım tekniklerine uygun olarak gerçekleştirilir.
(X) *Fotoğrafta, Kahramanmaraş'taki TOKİ evlerini görmektesiniz
YIKIMA ENGEL OLAN ETMENLER
Radye temel sistemi
🔸 İlk neden, evlerin radye temelli inşa edilmesidir. Bu sistem, binadan gelen yüklerin zemine yüzeysel bir biçimde yayılmasını sağlar.
Perde beton sistemi
🔸 Bir diğer neden ise perde beton sistemidir. Bu yöntem sayesinde duvarlar, depremi yanal yükleri alıp zemine aktarır. Bilhassa yüksek binalarda bu sistemin uygulanması çok önemlidir.
🔸 Binanın yükü, zemine aktarıldığında yapının karşılaştığı enerji tüm alana yayıldığı için sarsıntı hafifletilir.
(X) Depremde yıkılan 14 asırlık Habib-i Neccar Camii
(X) *Fotoğrafta, Gaziantep'teki TOKİ evlerini görmektesiniz
Tünel kalıp taşıyıcı sistem
🔸 Tünel kalıp sistem, yapılarda taşıyıcı duvar (perde) ve döşemelerin bütün halinde, tek işlemle yerinde dökümünü sağlayan bir yapım tekniğidir.
🔸 Bu sistem, çok çeşitli uygulamalarda kullanıma yarayan verimli bir yük taşıyıcı inşa edilmesine olanak sağlar. Konut blokları, oteller, öğrenci yurtları, kışla gibi benzer ve ardışık hücresel yapılara uygun projelerde özellikle etkilidir.