Arama

Refah'ta en ağır gece

Filistinliler için "güvenli" olarak işaret edilen Refah kenti, artık güvenli değil. İşgalci İsrail'in 26 Mayıs gecesi yaptığı hava saldırısı ve ardından çıkan yangın sonucu 40'ı aşkın sivil hayatını kaybetti. İsrail'in yaptığı bu hain saldırıdan sonra dünyanın birçok yerinden tepki sesleri yükseldi. İşte, dün gece Refah'ta yaşananlar...

◾ Saldırının görgü tanıkları, "İsrail ordusunun bombardımanı kamptaki çok sayıda çadırın yıkılmasına ve yanmasına neden oldu. Bu kamp, binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin yaşadığı Refah kentinde İsrail ordusunun boşaltılmasını istediği bölgede yer almıyor" dedi.

◾ Olaya yakından şahit olanlar, İsrail savaş uçaklarının Refah kentine en az 8 roketli saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı. Yaşanan felaketin ardından büyük bir yangın çıktı, birçok kişi ağır yaralandı ve hayatını kaybetti.

◾ Gazze Sağlık Bakanlığı olayın yaşandığı ilk dakikalarda "İsrail savaş uçaklarının Refah kentinin kuzeybatısında yerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı kampı acımasızca bombalaması sonucu çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. Kayıpları arama çalışmaları sürüyor" açıklamasını yapmıştı.

◾ Güncel olarak yapılan yazılı açıklamada ise "Refah kentinde bu sayıda ölü ve yaralıyı barındırabilecek hastane bulunmadığından ambulans ekipleri ölü ve yaralıları taşıma konusunda güçlük çekiyor" ifadelerine yer verildi.

Türk lehçelerinde soykırım kelimesi

◾ Çocuk ve kadınları hedef alan bu hain saldırıdan sonra dünyanın birçok yerinden protestolar yapılırken direniş nidaları daha güçlü bir şekilde duyulmaya başladı.

◾ İşgalci İsrail'in gerçekleştirdiği bu katliama başta Türkiye olmak üzere Fransa, Ürdün, Belçika ve Mısır gibi ülkelerden tepkiler gecikmedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail'in Refah kentinde yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına düzenlediği saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

"İşgalci İsrail'in, Refah kentinde yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına savaş uçaklarıyla düzenlediği saldırıyı şiddet ve nefretle kınıyorum. Uluslararası Adalet Divanının saldırıları durdurma kararını yok sayan İsrail'in, evlerinden edilen masum insanların kaldığı çadırlara saldırı düzenlemesi tek kelimeyle alçaklıktır. Yapılan bu hain ve kalleş saldırılar, İsrail'in bir devlet gibi değil terör örgütü gibi davrandığının en büyük kanıtıdır. İnsan haklarından bahseden ülkeler ve uluslararası mekanizmalar, işgalci İsrail'e karşı harekete geçmek için daha neyi beklemektedir? Daha kaç masum insan can vermelidir?"

Belçika Başbakan Yardımcısı Petra de Sutter, İsrail'in Refah'taki kampı bombalamasına "Bu savaş suçlarını tamamen durdurmalıyız" ifadeleriyle tepkisini gösterdi.

◾ Mısır Dışişleri Bakanlığı, "söz konusu bombardıman sonucu savunmasız Filistinlilerden yüzlerce kişi öldü veya yaralandı. Bu da uluslararası insancıl hukuka karşı yeni bir ihlaldir" açıklamasını yaptı.

Filistin'in simge şehirleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN