Arama

Düzce depremi büyük İstanbul depremi için erken uyarı mı?

Türkiye, çarşamba sabahına Düzce'de yaşanan 5.9 büyüklüğündeki sarsıntı ile uyandı; ardından 138 artçı meydana geldi. 80 yaralımızın olduğu doğal afette çoğu ev ve iş yeri hasar gördü. Deprem gerçeği ile bir kez daha yüzleşti, ülkemiz... Yaşanan bu elim olay, akıllara o soruyu getirdi: "Büyük İstanbul depremi için erken uyarı mı?" Acil Durum ve Afet Yönetimi Uzmanı Ogün Şimşek, Fikriyat.com için Düzce'de yaşanan sarsıntıyı değerlendirdi.

Deprem sonrası yapılması gerekenler

🔸 Elektrik eğer ana merkezden kesilmiyorsa elektriği ve doğalgaz bağlantısını kapatmamız, ikinci bir afeti engeller. Evde veya iş yerindeysek balkonlardan, merdivenlerden uzak durmak gerekli.

🔸 Kapalı bir yerdeysek yaşam üçgeni oluşturmalıdır. Deprem olduktan sonra enkaz altında kalsak da kalmasak da ailemiz ile nerede buluşacağımızı önceden konuşup belirlememiz gerekir.

🔸 Mutlaka bir deprem çantası hazırlamak gerektiğini söyleyen Ogün Şimşek, "Bu deprem çantası 6 ayda bir değiştirilmeli. Kışlık ve yazlık olarak yenilenmeli. Kışın özellikle geceleri hava sıcaklığı gündüz olduğundan katbekat daha düşüktür. Bu durum bilhassa göz önünde bulundurulmalıdır. Önemli olan bir diğer husus ise cep telefonlarının şarjlarının dolu olması. Gündüz ya da gece telefonların şarjları ne durumda bakılmalıdır." uyarılarında bulundu.

Deprem toplanma yerleri

🔸 Acil toplanma yerleri ile ilgili Şimşek şunları söyledi:

"AFAD'ın artık Türkiye'de herhangi bir depremde köylere ve mezralara dahi ulaşma süresi yaklaşık 18 dakikaya düşmüş durumda. Bileceğiz ki en kısa sürede bize yardım gelecek. Dolayısıyla önce sakinliğimizi korumamız lazım. Burada ebeveynlere daha fazla iş düşüyor. Çocuklara mutlaka bu gerçeği doğru bir şekilde anlatmamız lazım. Ve bu doğru anlattığımız şeyleri de tatbikatlarla desteklememiz lazım."

❗ Afad'ın veya devletin yaptığı tatbikatlar da gönüllü olmak bizi depremde birçok tehlikeden koruyacak ve başka insanları olası bir enkaz durumunda yardım etmemizi sağlayacaktır.

Deprem sonrası uygulamalar

🔸 Deprem esnasında çök-kapan-tutun ile sarsıntının geçmesi beklenmeli.
🔸 Daha sonra ise sarsıntıların bittiğinden emin olup dışarı, toplanma alanlarına gidilmeli.
🔸 Binalara yaklaşılmamalı.
🔸 Toplanma alanlarına ulaşan kazazedeler yetkililerin dediklerine göre hareket etmeli.
🔸 Evlerin sağlamlığı bilirkişiler tarafından denetlenmeli. Bu denetim ardından gerekli olan önemler ve kararlar alınmalı.

Şimşek, deprem sonrası yaşananlar hakkında şu ifadelerde bulundu:

"Dünyanın birçok yerinde depremlerden sonra kötü niyetli insanlar, hırsızlık ve yağma gibi olaylara karıştığını biliyoruz. Dolayısıyla güvenlik güçleriyle koordineli bir şekilde bulunduğumuz mahalleyi çok fazla terk etmeden, kapımızı bacamızı iyi kapayarak evleri terk etmemiz lazım. Yetkililer evlerinize girebilirsiniz dedikten sonra da evlerimize girebiliriz."

https://www.instagram.com/p/ClTaEG3joRX/

Bu deprem, İstanbul depremi için erken uyarı mı?

🔸 Şimşek, Düzce depreminin beklenen büyük İstanbul depreminin öncüsü olup olmadığı hakkında şu sözleri kullandı:

"Erken deprem uyarı sitemiyle ilgili şöyle bir şey düşünelim. Bir haber alma sistemimiz olsun, bize bir hafta evvel desinler ki haftaya şu gün deprem olacak. Neyapacağız?

Toplumun bir psikolojisi var. Dolayısıyla bunlarla baş edebilmenin şartı, buna hazırlıklı olmak. Bir sonraki depremi oturup bekleyerek inanın insanlar ne işe gider ne okula gider. Hayat durur."

Röportaj: Büşra Kılıç
Editörler: Sümeyye Gedizli

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN