Arama

Fay nedir, fay hattı türleri nelerdir? Türkiye'deki fay hatları

Türkiye, üç tarafı deniz ile çevrili bir deprem ülkesidir. Ülkemizin neredeyse tamamını kaplayan, üç fay hattı bulunmaktadır. Bunlar Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), Batı Anadolu Fay Hattı (BAF) ve Doğu Anadolu Fay Hattı'dır (DAF). İşte, fay hattı ile merak edilen "fay nedir, fay hattı türleri ve Türkiye'deki fay hatları" gibi soruların cevapları...

Normal Atımlı Fay
🔸 Normal atımlı faylar, fay düzleminin bir tarafındaki blok yükselirken diğer tarafındaki düşerek uzaklaşır. Burada hareket yine farklı şekillerde gelişmektedir.

🔸 Bir başka değişle, bir blok yükselirken diğeri yerinde durabilir ya da bir taraf yerinde dururken diğer taraf düşebilir.

Ülkemizde 1970 yılında gerçekleşen Gediz ve 1995 yılınde meydana gelen Dinar Depremi ile ilgili faylar bu türden normal atımlı faylara örnektir.

Son 100 yılın en büyük üçüncü depremi

Ters Atımlı Fay

🔸 Ters atımlı faylar, düşey atımlı faylar olup yalnızca fay düzlemi boyunca hareket eğim yönüne göre ters yönde olmaktadır. Böyle bloklar birbirine göre yaklaşmaktadır. Ülkemizde, 1975 yılında gerçekleşen Lice Depremi'ne sebep olan faylar, bu türdendir.

Verev (Oblik) Atımlı Fay

🔸 Fay düzlemi boyunca ortaya çıkan hareketin hem düşey hem de yatay yönde olduğu faylardır.

TÜRKİYE'DEKİ RİSKLİ BÖLGELER

🔸 Üç tarafı denizler ile çevrili olan Türkiye, bir deprem ülkesidir. Her an her noktada deprem olma olasılığı yüksektir. Ülkemizde toplamda dört dereceye kadar risk bölgeleri mevcuttur.

🔸 Birinci derece deprem bölgeleri: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

🔸 İkinci bölge deprem bölgeler: Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

OHAL nedir: Olağanüstü hal (OHAL) deprem bölgesinde neler sağlayacak?

🔸 Üçüncü derece deprem bölgeleri: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

🔸 Dördüncü derece deprem bölgeleri (en az riskli yerler): Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.

TÜRKİYE'DEKİ FAY HATLARI

🔸 Türkiye deprem bakımından, konumu itibariyle yüksek riskli bir bölgedir. Ülkemizde toplamda üç ana fay hattı mevcuttur. Bunlar; Kuzey Anadolu Fay hattı, Batı Anadolu Fay hattı ve Doğu Anadolu fay hatlarıdır.

🔸 Bilhassa, kendi içinde 9 faydan meydana gelen Batı Anadolu fay hattı ve dünyanın en aktif fay hatlarından biri olan Kuzey Anadolu Fay hattı nedeniyle, Türkiye'de çok sık deprem afeti yaşanmaktadır.

Türk lehçelerinde "deprem"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN