Arama

Filistin - İsrail Çatışması'na dair bilmeniz gereken kavramlar

Filistin ile İsrail arasında gerçekleşen çatışmalar bir soykırıma dönüşmüştür. Dünya'nın gözleri önünde gerçekleşen bu katliam, hangi ırka mensup olursa olsun vicdan duygusuna sahip her insanı rahatsız etmeli ve küresel güce sahip tüm ülke liderleri bu katliama "dur" demelidir. Sizin için savaş suçlarının işlendiği, 21. yüzyılın en büyük katliamı olan Filistin - İsrail Çatışması'na dair bilmeniz gereken kavramları açıkladık.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 8
  • 20
SOYKIRIM
SOYKIRIM

🔹 Irk, din, siyasal görüş ve sosyal durum gibi ayırt edici özellikleri ile diğerlerinden ayırt edilebilen topluluk bireylerinin bir plan çerçevesinde yok edilmeleri amacıyla gerçekleştirilen eylem ve sonuçların bütünüdür.

1948 yılında BM'in hazırladığı Soykırım Suçunun Engellenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nde (SSECS) soykırım kavramı için hukuksal bir tanım yapılmıştır:

"Ulusal, etnik, ırksal ve dinsel bir grubun bütününün ya da bir bölümünün yok edilmesi niyetiyle girişilen şu hareketlerden herhangi biridir: Topluluğun üyelerinin öldürülmesi, topluluğun üyelerine ciddi bedensel ya da zihinsel hasar verilmesi, topluluğun yaşam koşullarının topluluğun bütününe ya da bir kısmına getireceği fiziksel yıkım hesaplanarak kasıtlı olarak bozulması, topluluk içinde yeni doğumları engelleyecek yöntemlerin uygulanması, topluluktaki çocukların zorla bir gruptan alınıp bir diğerine verilmesi."

  • 9
  • 20
YERLEŞİMCİ
YERLEŞİMCİ

🔹 Bir bölgeye kalıcı yerleşim için giden kişiye yerleşimci denir. İsrailli yerleşimci ise Filistin toprağına kalıcı yerleşim için giden kişiler yerleşimci olarak adlandırılır.

🔹 İsrail 2005'deki istisna dışında var olan yerleşimin birimlerini hep korumuştur. Yerleşimciler ekonomik motivasyonlu, ideolojik motivasyonlu ve koyu Ortodoks Yahudi yerleşimciler olarak üçe ayrılır.

  • 10
  • 20
SYKES PICOT
SYKES PICOT

🔹 Antlaşma, I.Dünya Savaşı esnasında 1916 yılında Britanya İmparatorluğu ile Fransa arasında yapılmıştır. Büyük devletlerin savaş bitmeden önce Orta Doğu'da kendileri için nüfuz bölgelerini belirledikleri bir anlaşmadır.

🔹 Antlaşma Osmanlı'nın Orta Doğu'daki topraklarının paylaşılmasını öngören bu gizli antlaşma 1917 yılında Sovyet hükümetince ortaya çıkarılmıştır.

  • 11
  • 20
YOM KİPPUR SAVAŞI
YOM KİPPUR SAVAŞI

🔹 1973 yılında gerçekleşen ve Yom Kippur Savaşı olarak adlandırılan Arap–İsrail Savaşı, Mısır ve Suriye önderliğinde Arap devletlerinin İsrail'e karşı başlattığı savaştır.

🔹 Savaş, Yahudilerin dinî bayramı Yom Kippur'un (Kefaret Günü) kutlandığı tarihlerde Mısır'ın beklenmeyen saldırısı ile başladı. Çarpışmanın büyük kısmı İsrail'in işgal ettiği Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri'nde yaşandı.

  • 12
  • 20
ÖFKE GÜNÜ
ÖFKE GÜNÜ

🔹 "Öfke Günü" Mısır, Tunus, Ürdün ve Libya gibi ülkelerde yapılan devrimler esnasında ortaya çıkan bir kavramdır. Orta Doğu ile bağdaşlaşan bu kavram, halka yaşatılan zulümlere karşı sessiz kalmamak için bir çağrıdır.

🔹 İlk olarak 2011 yılında Mısır'daki eylemlerden sonra kullanılan Öfke Günü kavramı, Tunus'ta 25 Ocak 2011 tarihinde meydana gelen "Yasemin Devrimi"ndeki tepkilerin sonuçlarından biri olarak karşımıza çıkar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN