Filistin'in simge şehirleri
Müslümanların en kutsal üçüncü şehri olan Kudüs, aynı zamanda İslam aleminin ortak ve en büyük davalarından biridir. Kadim Filistin'de, Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Kudüs gibi daha birçok önemli şehir bulunmaktadır. Birbirinden kıymetli Filistin kentlerini, kültürel değerlerini ve tarihlerini araştırdık.
Giriş Tarihi: 21.10.2023
17:23
Güncelleme Tarihi: 17.02.2024
16:26
Sesli dinlemek için tıklayınız.
📍 RAMALLAH
🔸 Tarihsel olarak ağırlıklı olarak Hristiyan bir şehir olarak bilinen Ramallah, pek çok müze ve kültür merkezine ev sahipliği yapar.
🔸 1517 'de Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinde fethedilen şehir, Kudüs vilayetinin bir bölgesi olarak kaydedilmiştir. I. Dünya Savaşı sırasında İngiliz mandası kontrolüne giren yer, 1948-1967 yılları arasında Batı Şeria'yı ele geçiren Ürdün yönetiminde kalır. 1967 yılında gerçekleşen Altı Gün Savaşları'nda Ramallah, İsrail tarafından ele geçirilir.
🔸 Ramallah sakinleri I. İntifada sırasında aktif bir rol oynar. Bu gösterilerde sokaklarda lastikler yakılır, taşlar ve molotof kokteylleri atılır.
Altı Gün Savaşları nedir?
Altı Gün Savaşı, 5 Haziran 1967 Pazartesi günü, İsrail ile Mısır, Ürdün ve Suriye arasında başlayan ve 6 gün süren savaşa verilen isimdir.
I. İntifada nedir?
İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesine karşı Arap topluluklarının baş kaldırmasıdır.
🔸 I. İntifada İsrail güvenlik güçleri halka, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle karşılık verir. Okulların kapatılmasına rağmen bölge sakinleri evde eğitim oturumları düzenler.
🔸 1991 'de Madrid Uluslararası Barış Konferansı'na katılan Filistin heyeti içinde de Ramallah'dan birçok temsilci bulunur. İntifada sona erdikten sonra, barış sürecinin ilerlemesiyle Ramallah'ta normal yaşam yeniden başlar.
🔸 İsrail ordusu, Oslo Antlaşmaları uyarınca Ramallah'ın dış mahallelerine çekilerek, şehrin sivil ve güvenlik sorumluluğunu Filistin yönetimine devreder. Şimdilerde ise bu şehir, halihazırda çeşitli Filistin hükümet organlarına ev sahipliği yapmaktadır.
📍 EL HALİL
🔸 Batı Şeria'da Kudüs'ün güneybatısında, İsrail işgal bölgesi altında olan el-Halil şehri resmi olarak Filistin Devleti'ne bağlıdır. Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra en çok itibar edilen dördüncü şehir olarak bilinir ve Haremeyn-i Şerîfeyn adıyla da anılmaktadır.
🔸 Tarih boyunca farklı hükümetlerin egemenliği altında bulunan bir şehirdir. Kenânîler tarafından kurulan bu kent, Haçlılar döneminde ele geçirilince camiler kiliseye dönüştürülür.
🔸 Daha sonra Selahaddin Eyyübi tarafından geri alınarak tekrar camiye çevrilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde hac yolcularının uğrak noktası olan el-Halil, 1948 'de Ürdün'e bağlanır ve 1967 'de İsrail tarafından işgal edilir.
🔸 el-Halil'de İsrail, Yahudileştirme politikaları çerçevesinde tarım arazilerini kamulaştırılır ve yerleşim bölgelerine dönüştürür. Şehirdeki Arap nüfusun azalmasına neden olur.
🔸 İlk Yahudi yerleşimleri, 1968 'deki bir baskın sonucu işgal edilen arazide kurulur ve bu süreç, 1984 'te sistematik bir planla hızlandırılır. Bu plan, şehri Yahudiler ve Filistinliler arasında ikiye ayırma amacını taşımaktadır.
📍 ERİHA
🔸 Eriha , Filistin topraklarında bulunan çok eski yerleşim yerlerinden biridir. Yaklaşık 10 bin yıllık bir geçmişe sahip olan kent , dünyanın en alçak şehirlerden biri olma ünvanını sahiptir.
🔸 1517-1918 yılları arasında Osmanlı hakimiyeti altında olan şehir, 1949 'dan 1967 'ye kadar Ürdün tarafından ele geçirilir ve 1967 'den itibaren İsrail işgali altında kalır. Eriha , işgale rağmen Oslo Anlaşması çerçevesinde 4 Mayıs 1994'te Filistin yönetimine teslim edilen ilk şehirlerden olur.