Arama

Gazze'de kaynak ve çevre krizi

Bir yıldır Gazze'yi vuran işgalciler sadece insanları şehit etmiyor. Gazze'de oluşan insani kriz, içerisinde pek çok temel hakkın ihlalini de barındırıyor. 1 sene boyunca gerçekleşen saldırılarda Gazze çevre, atık, su gibi konularda da ciddi bir krize girdi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne su akışını kesmesi sonucu derinleşen su sorunu, halkın kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda kalmasına neden oluyor.

◾ Gazzelilerin su alabilmek için saatler boyunca bekledikleri su kuyruklarına birçok kez saldırı düzenleyen İsrail, 17 Ekim 2023'te ise su bidonlarıyla eve dönen 2 çocuğu şehit etti.

TOPLANAMAYAN ATIKLAR

Hollanda merkezli sivil toplum kuruluşu PAX for Peace tarafından haziran ayında yayımlanan "Gazze'de Savaş ve Çöp" isimli rapora göre, boyutları farklılık gösteren en az 225 atık toplama alanının bulunduğu Gazze Şeridi çevresinde, atık toplama araçlarının saldırılarda zarar görmesi ve İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından çöp toplama alanlarına erişimin engellenmesi nedeniyle sokaklarda ve tarlalarda yüz binlerce ton katı atık ortaya çıktı.

◾ Çatışmaların başlamasıyla nüfusun yüzde 85'inden fazlasının yerinden edildiği Gazze'de, yapıların yüzde 62'si saldırılar sonrası enkaza dönüşürken Gazze Belediyesi'nin verilerine göre sadece kent genelinde en az 100 bin ton katı atık birikti.

SALGIN HASTALIKLAR

◾ Tıbbi atıkların imha edilememesi, kimyasalların ve radyoaktif maddelerin toprağa ve yer altı sularına karışması Hepatit B ve Hepatit C gibi hastalıkların yayılmasına yol açarken depolama alanlarından önce suya ve toprağa, ardından da bu alanlarda yapılan tarımsal faaliyetler yoluyla besin zincirine karışan kimyasallar insan ve hayvan vücuduna kadar ulaşıyor.

◾ Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan 4 Mart 2024'te yapılan açıklamada, yaklaşık 2,3 milyon Filistinli'nin yaşadığı Gazze Şeridi'nde yaklaşık 1 milyon bulaşıcı hastalık vakası tespit edildiği ve tedavi için gerekli tıbbi imkanlara sahip olunmadığı belirtildi.

  • 10
  • 10

KARBON YÜKÜ

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail saldırılarının Gazze'de yol açtığı yıkım nedeniyle oluşan 23 milyon ton enkazı kaldırmanın yıllar sürebileceğini açıkladı.

BM'ye göre, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında, aralarında sivillerin yaşadığı evler ile hastane ve okul binalarının da bulunduğu 156 bin ila 200 bin yapının zarar gördüğü veya tamamen yıkıldığı göz önüne alındığında bunların yeniden inşasının 46,8 milyon ton ila 60 milyon ton karbondioksit eş değeri salıma neden olacağı tahmin ediliyor.

◾ Bu rakam 135'ten fazla ülkenin yıllık karbondioksit emisyonundan fazlasına, İsveç ile Portekiz'inkine ise eşit miktara denk geliyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN