Arama

HAMAS'ın yeni siyasi lideri: Yahya Sinvar

31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da gerçekleşen suikast sonucunda şehit olan İsmail Heniyye'nin yerine Yahya Sinvar, HAMAS siyasi büro lideri oldu. 62 yıllık hayatının 23 yılını işgalci İsrail hapishanelerinde geçiren Sinvar, Askalanlı bir ailenin evladı olarak Gazze'de doğmuştu. Filistin direnişinin meşhur isimlerinden isimlerinden Sinvar, uzun yıllar kaldığı hapishanede "Diken ve Karanfil" adında bir kitap da kaleme almıştı. İşte, HAMAS siyasi büro lideri Yahya Sinvar hakkında bilinmeyenler...

◾ Özgürlüğünü kazandıktan sonra MAJD grubunu kuran Yahya Sinvar, İsrail ile işbirliği yapan isimleri tespit etmeye kendisini adadı. Çünkü bu kutlu dava işbirlikçiler yüzünden sekteye uğruyordu.

1988 yılında tekrar tutuklanan Sinvar, artık işgalciler için "risk" demekti. Bu sebeple kendisine 4 defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

5 BAŞLIKTA FİLİSTİN MESELESİ

Sinvar'ın 23 yıl süren hapishane günleri çalışma ve öğrenme ile geçti. Öyle ki Sinvar hapishanede mümkün oldukça İsrail gazetelerini takip etti ve İbranice öğrendi.

◾ İradesini kuvvetlendiren ve kendisini eğiterek geçirdiği uzun yılların ardından 2011 yılında Yahya Sinvar işgalciler tarafından serbest bırakıldı.

11 Ekim 2011'de yapılan bir esir takası sonucu serbest kalan Sinvar, özgürlüğüne kavuştuktan sonra HAMAS'ın siyasi bürosunda görev almaya başladı.

◾ Sinvar, 2017'de HAMAS'ın Siyasi Büro Başkanı seçilen şehit İsmail Heniyye'nin yerine Hamas'ın Gazze'deki Siyasi Büro Başkanı görevine geldi.

FİLİSTİN TARİHİNDE ÖNE ÇIKAN ZAMANLAR

Yahya Sinvar, işgalcilerin her zaman çekindiği ve suikast düzenledikleri bir isim oldu. Hatta Arap basınında Mayıs 2021'de çıkan haberlerde, Sinvar'ın İsrail hava saldırısından kurtulduğu belirtilmişti.

◾ HAMAS'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın ilk kurucularından sayılan Sinvar, aynı zamanda HAMAS'ın güvenlik ve davet teşkilatı olarak isimlendirilen Mecd Gücü'nün de kurucusuydu.

HAMAS'ın güvenlik sorumluluklarını üstlenen ve bundan dolayı "komutan" olarak da anılan Sinvar, basında çokça yer almayan isimlerden biri olarak biliniyor.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Başsavcısı Karim Khan, geçen mayıs ayında yayımladığı bir videoyla UCM'nin 1 nolu Ön İnceleme Dairesi'nden Sinvar için tutuklama kararı çıkarılmasını talep etmişti.

FİLİSTİN OSMANLI'DAN NASIL KOPARILDI?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN