Arama

Hayalet bir şehir: Gazze

İşgalci İsrail 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze'ye yönelik katliamını sürdürüyor. Sağlık kuruluşları, okullar, çadır kentler, konutlar ve kamu merkezlerini kasıtlı olarak vuran işgalciler, Filistinlileri geri dönülmez bir şekilde Gazze'den sürmenin peşindeler. Gazze Medya Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre 3650 katliamın yaşandığı Gazze toprakları her geçen gün daha da kullanılamaz hale geliyor. Gazze'deki hak mahrumiyetlerini, sağlık ekskliklerini, yok edilen aileleri, eğitim yoksunluğunu ve yok edilen altyapıyı araştırdık.

Gazze Şeridi'ni hayata bağlayan sınır kapıları İsrail kontrolünde ve haftalardır kapalı. Bu, işgalcilerin Gazze'ye yönelik uyguladıkları ağır ablukanın bir ayağı.

◾ İsrail, hayatta kalan Filistinlilere karşı açlık, yetersiz beslenme ve ilaç eksikliğini kullandı. Gazze'de yüz binlerce insan en temel haklarından mahrum kaldı.

GAZZE'DE KAYNAK VE ÇEVRE KRİZİ

Gazze'de meydana gelen yoksunluk ortaya çok acı bir tablo çıkardı. 1500 çocuk yetersiz beslenme nedeniyle ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 71 bin 338 kişi sürekli yerinden edilme ve göç nedeniyle hepatite, 1 milyon 737 bin 524 kişi de çeşitli salgın hastalıklara yakalandı.

10 bin kanser hastası Gazze'de tedavi imkanı olmaması nedeniyle her an ölüm riskiyle karşı karşıya. Saldırılarda yaralanan 12 bin Filistinli ile 3 bin hastanın ise Gazze dışında tedavi görmesi gerekiyor.

  • 5
  • 10
Sağlık kuruluşları hedef alındı
Sağlık kuruluşları hedef alındı

◾ İşgalcilerin Gazze'de en çok hedef aldığı yapı gruplarından birisi de hastaneler oldu. Sağlık çalışanlarının da şehit olmasıyla beraber yaralı Filistinliler, İsrail ordusu tarafından canice ölüme terk edildi.

Vahşi saldırılar sebebiyle 34 hastane ile 80 sağlık merkezi hizmet dışı kaldı, 162 sağlık kuruluşu zarar gördü, 131 ambulans da kullanılamaz hale geldi. 986 sağlıkçı şehit oldu, 310 sağlıkçı ise alıkonuldu. İsrail hapishanelerinde işkence sebebiyle Gazze'nin en meşhur ortopedi cerrahlarından Adnan el-Burş ile kadın doğum uzmanı İyad er-Rantisi şehit oldu.

SİSTEMATİK İŞKENCE İSRAİL HAPİSHANELERİ

  • 6
  • 10
Eğitim hakkı yok edildi
Eğitim hakkı yok edildi

İşgalci İsrail'in 7 Ekim 2023'den beri gerçekleştirildiği soykırımın en önemli ayaklarından birisini de hala devam eden eğitim hakkı ihlali oluşturdu.

Ordu tarafından kasıtlı olarak ilk öğretim, orta öğretim ve yüksek öğretim kurumları hedef alındı. Burada bir neslin eğitimsiz, eğitim hakkından mahrum kalması hedeflendi.

◾ Filistin verilerine göre, 7 Ekim 2023'ten önce Gazze Şeridi'nde 17 üniversite ve kolejin yanı sıra 800 bin öğrencinin eğitim aldığı 796 okul bulunuyordu. İsrail ordusu, saldırılarıyla bu okulların 125'ini tamamen, 337'sini ise kısmen yıktı. Böylelikle okul binalarının yüzde 93'ü tamamen ya da kısmen yıkılmış oldu.

◾ Filistin Medya Ofisi'nin paylaştığı bilgilere göre, İsrail saldırıları sonucu Gazze'de ilköğretim ve lise çağındaki 11 bin 500 öğrenci, 750 öğretmen ve eğitim alanında çalışan kişi ile 115 üniversite hocası ve akademisyen şehit oldu.

GAZZE OLAYLARININ TARİHİ ARKA PLANI

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN