Arama

Heniyye'nin şehadeti Gazze'nin geleceğini nasıl etkileyecek?

Hamas lideri İsmail Heniyye, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutta uğradığı saldırı sonucu şehit edildi. Heniyye, 2 gün önce tüm dünya ülkelerine seslenerek, 3 Ağustos'ta Filistin halkına destek için protesto çağrısında bulunmuştu. Bu çağrının hemen akabinde Heniyye'nin şehit edilmesi geride birçok soru işaretini bıraktı. İran, misafir ettiği Haniye'yi neden koruyamadı? Orta Doğu uzmanı Mustafa Özcan Fikriyat için anlattı.

Mustafa Özcan:

🔹 Hatta Halid Meşal'e sorulan, "İran'ın hamas'ı desteklemekten kazancı ne?" sorusunu şöyle cevaplıyor:

"Birincisi batı karşısında ekstra bir kart elde ediyor. İkincisi Arap islam alemine Hamas üzerinden ulaşıyor."

Samimi olsalar belki İsrail'i istedikleri gibi haritadan silebilirler. Ama İsrail'n azgın hale geldiğini ama İran'ın da kuyruğunu kısıp yeterli karşılık vermediğini biliyoruz. 10 aydan beri kuzey cephesinin açılması bekleniyor. O zaman durum farklı olabilirdi. Hamas daha rahat savaşabilirdi. İsrail daha zor durumda olabilirdi. Kısaca İran ve Hizbullah hesaplı hareket ediyor. Dolayısıyla çıkarlarına göre bir cevap hakkı kullanabilirler.

Soru: Haniye'nin şehit edilmesi Gazze'nin geleceğini nasıl etkileyecek?

Mustafa Özcan:

Fazla etkisinin olacağını düşünmüyorum. Hamas'ın idari kadrosunda Halid Meşal gibi yetişmiş çok sayıda insan var. Onlardan birisi Haniye'nin yerini alabilir.

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ İNSANİ VE KÜLTÜREL SOYKIRIM PLANI

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN