İşgalci İsrail'in arkasına sığındığı sistem: Demir Kubbe
İşgalci İsrail tarafından geliştirilen hava savunma sistemi Demir Kubbe, bulunduğu bölgede koruma kalkanı görevi üstleniyor. Roket ve füze gibi mühimmat saldırılarına karşı kullanılan sistem, özellikle İsrail-Hamas çatışmalarında etkin rol oynuyor. Adeta füze yağmurlarının gerçekleştiği ortamda roketlerin hedefine ulaşmasını engellese de kimi durumlarda karşı koymakta zorlanıyor.
Giriş Tarihi: 21.10.2023
16:06
Güncelleme Tarihi: 06.11.2023
15:26
DEMİR KUBBE SİSTEMİNİN MALİYETİ
🔸 Sistemin maliyeti, batarya başına 100 milyon dolarken Demir Kubbe'nin tek bir roketi dahi önleme maliyeti 20 bin ile 100 bin dolar arasında değişir. Buna karşılık, saldırıda engellenen en ucuz roketlerin maliyeti ise 100 dolar civarındadır.
🔸 İmha maliyeti oldukça yüksek olması nedeniyle Demir Kubbe, yalnızca sivil yerleşim yerlerine ya da stratejik noktalara isabet etme olasılığı bulunan roketleri imha etmek için harekete geçirilir.
Uluslararası hukuk bağlamında Gazze'de yaşananlar
DEMİR KUBBE SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?
🔸 İşgalci İsrail'in arkasına sığındığı bu sistem, esas olarak karşı taraftan fırlatılan roketin imhası prensibine dayanır. Tespit ve takip radarı, kontrol-komuta ünitesi ve füze fırlatıcıdan oluşan üç parçalı sistemdir.
🔸 Öncelikle, karşı cepheden atılan roket tespit edilir. Ardından, gelişmiş bir yazılım ile roketin güzergahı ve düşeceği nokta hesaplanır ve bu bilgi doğrultusunda roketin zararsız hale getirilmesi için en yakın üniteden füze fırlatılır.
DEMİR KUBBE SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ
🔸 Demir Kubbe'nin sahip olduğu batarya sisteminin her biri 20 adet Tamir isimli güdümlü füze atabilme kapasitesine sahiptir ve toplamda 600-800 arası atış yapabilir.
🔸 Radar sistemi sayesinde havada 1100 hedefi gözlemleyerek çok sayıda tehdidi aynı anda önleyebilir. Yaklaşan roketi oldukça hassas şekilde takip eder ve hangi roketlerin ateşleneceğini seçerek füze atımlarını karşılar. Atılan mühimmatların herhangi bir can ve mal kaybına neden olmayacak bir konuma düşüp düşmeyeceğini hesaplayarak füzeleri imha eder.
DEMİR KUBBE NE KADAR ETKİLİ?
🔸 Sistem, yapılan füze saldırılarına karşı yüzde 70 ile 90 arasında başarılı bir koruma gerçekleştirir. Sistemin onuncu yılı olan 2021'de yapılan açıklamaya göre, son 10 yılda 2 bin 500'den fazla roket etkisiz hale getirilmiştir.
🔸 Yüksek oranda başarılı olmasına rağmen sistem, çok sayıda roket fırlatıldığında işlevini yitirebilir. Abluka altındaki Filistin topraklarında faaliyet gösteren Hamas, bunu fırsat bilerek taktik geliştirir. Seri füze atışları yaparak İşgalci İsrail'in bulunduğu noktaları vurmaya çalışır. Bazı atışlar imha edilebilirken bazısı İsrail'e düşmeyi başarır.
Hamas neden İsrail'e karşı harekete geçti?
İSRAİL-HAMAS ÇATIŞMASINDA DEMİR KUBBE'NİN ETKİSİ
🔸 7 Ekim 2023 sabahında İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in güneyindeki yerleşim yerlerine geniş çaplı saldırı başlatır. Saldırının nedeni, Mescid-i Aksa'ya radikal İsraillilerin girmesi şeklinde açıklanır.
🔸 "Aksa Tufanı" şeklinde ifade edilen operasyon kapsamında İsrail'e füze ve roketler atılır. Bu noktada devreye, İşgalci İsrail'in hava savunma sisteminin önemli aktörü Demir Kubbe girer.