Arama

İsrail, Heniyye'yi neden İran'da vurdu?

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Tahran'da kaldığı konutunda suikasta uğradı ve saldırıda şehit oldu. Heniyye'nin vefatının ardından geride birçok soru kaldı. Heniyye'nin 3 Ağustos'ta protesto için çağrıda bulunmasının şehadeti ile ilgisi var mı? İsrail, Heniyye'yi neden İran'da vurdu? Orta Doğu uzmanı Zahide Tuba Kor Fikriyat için anlattı.

Zahide Tuba Kor:

Geçmişte de İsrail her savaş açmak istediğinde Suriye'de veya Mısır'da kışkırtmalar yaparak, karşılık verilmesini beklerdi, karşılık verildiğinde de misilleme deyip doğrudan bir savaş açardı. Aynı taktiği uyguluyor. Sadece Heniyye'yi şehit etmedi, dün Lübnan'a saldırıları vardı. Irak'a, Yemen'e aynı anda saldırılar düzenliyor. Hedefi; bölgesel savaş çıkartmak. İran'da şehit edilmesinin de ana sebeplerininden biri bu...

FİLİSTİN DİRENİŞİNİ BESLEYEN GÜÇ

  • 5
  • 6
Türkiye’ye sirayet eder mi?
Türkiye’ye sirayet eder mi?

Soru: Türkiye'ye sirayet eder mi?

Zahide Tuba Kor:

Bölgesel savaş planlandığı için bunun içine herkes girebilir. Gazze'ye müdahale etmedik ama öyle bir savaşta müdahale edebiliriz. Dolayısıyla her türlü risk var. Gazze'de savaş bittiğinde Orta Doğu'da savaş bitmiş olmayacak. Çünkü bu sadece Gazze'den ibaret bir mesele değil. Artık uluslararası ilişkileri uzmanlarının rasyonalite üzerinden seküler bir mantıkla Orta Doğu'daki savaşları ve İsrail - Amerika'yı yorumlamasının devri geçti. Çünkü dini motivasyon, en az siyasal motivasyon kadar etkili.

GAZZE'NİN SON 106 YILI

Zahide Tuba Kor:

Netanyahu Gazze'deki savaş biter bitmez hapse atılacağını biliyor. Dolayısıyla hapishaneye girmemek için bu savaşı uzatıyor, aylardır ve Trump'ın gelmesini bekliyor. Kendisini hapishaneden kurtaracak tek kişi Trump… Böyle bir şahsi sebep de var savaşların uzamasında.

Ama sadece şahsi bir sebebe indirgemek yetersiz olur. Ortada bir din savaşı çıkartmak için yıllardır bekleyen Armageddoncu ekipler var. Böyle bir bölgesel risk var. Bölgesel bir savaş çıktığında biz de kenarda duramayabiliriz.

HADİSLERİN IŞIĞINDA GAZZE VE ABD'NİN GELECEĞİ

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN