Arama

Kıbrıs'ta neler oluyor?

Tam anlamıyla açıklığa kavuşturulamamış, muğlak kalmış meseleler üzerinden yıllar geçse de soğumaz, tekrar kanamaya başlar. Bu minvalde son günlerde Kıbrıs'ta askeri bir hareketlilik söz konusu. Pile Köyü'ne Kıbrıslı Türklerin ulaşımını kolaylaştıracağı düşünülen yol projesi BM askerleri tarafından engellendi. Peki, 25 yıllık yol projesi niçin engellenmek istendi? Bu olayın arka perdesinde neler dönüyor?

TEPKİLER GELMEYE BAŞLADI

🔸 Pile Köyü denilen mevki, yani Yeşil Hat sınırları Birleşmiş Milletler'in kontrolünde bulunan bir bölgedir. Hal böyleyken Pile - Yiğitler Yolu Projesi'nin yapımını üstlenen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne Birleşmiş Milletler tepki gösterdi.

🔸 Birleşmiş Milletler'in göstermiş olduğu bu tepkinin sebebi tam olarak bilinmemekte. Yol yapım projesinin devreye girmesinin ardından peşi sıra gelen itirazlar ve askerlerin müdehalesi sırasında bir de arbede yaşandı.

25 YILLIK BİR PROJE

🔸 İnşaat çalışmalarının yapıldığı anda yaşanan arbede sonucu Birleşmiş Milletler askerleri Kıbrıslı Türklerce Yeşil Hat'ın dışına itildi. KKTC'nin kapsayıcı yol çalışması yeni bir proje değildi. Bu proje tam 25 yıl önceden hazırlandı.

🔸 Bu mevkide yaşayan halk; arazilerine en hızlı, en kolay ve en güvenilir şekilde ulaşım sağlamak ve aynı zamanda İngilizlere muhtaç kalmamak adına bu projeye sonuna kadar destek vermekteydi.

Kıbrıs sözlüğü

GERİLİMİN PİK NOKTASI
🔸 Yaşanan gerilimin nasıl bu denli üst bir noktaya taşındığı bilinmemektedir. Çünkü KKTC, BM'ye giderek yol çalışması hakkında bilgileri aktarmış ve böylece çalışmalara başlanmıştı.

🔸 Fakat Birleşmiş Milletler, KKTC'nin bölgede izin almadan çalışma yaptığını iddia etti. Ardından 25 yıllık projenin söz konusu olduğu yola beton bariyerler ve teller konularak projenin hayata geçmesini engellemeye kalkıştılar.

ASIL AMAÇ NE?

🔸 Yaşanan tüm bunlardan sonra akıllara tek bir soru geliyor. İşgal için yine bir bahane mi aranıyor? Çünkü Rum halkı mavuzbahis köye ellerini kollarını sallayarak girerken bir Kıbrıs Türkünün önce İngiliz üssünün bulunduğu noktaya gidip kontrolden geçmesi gerekiyor.

🔸 Kısacası Türk halkı Pile Köyü'ne girip çıkarken bir yabancı muamelesi görüyor ve bu durumun gün geçtikçe daha da can sıkıcı bir hal almaya başlaması olayların hızlanmasını sağladı.

Bir varoluş mücadelesi: Kıbrıs edebiyatı

FİTİLİ ATEŞLEYEN PROJE

🔸 Bu köyde sıkıntı çeken tarafın yalnızca Türkler olduğunu söyleyebiliriz. İşte, Birleşmiş Milletler'in "yol mevzusuna" yaptığı müdahale ile bir kez daha tarafını belli etmiş oldu ve belki de bundan sonraki tartışmalarda çıkma ihtimali olan bir savaşın fitili ateşlendi.

🔸 Köyün kuruluş tarihi Bizans dönemine kadar uzanmaktadır. Aynı zamanda bu stratejik bölge, Kıbrıs Türkleri ve Rumların yaşadığı karma federe bir köydür. Rumların ve Kıbrıslı Türklerin yaşamlarını sürdürdükleri bu yerde her iki milleti temsil etmek için iki muhtar bulunmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN