Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Gündem
  • Maymun çiçeği virüsü belirtileri nelerdir: Maymun virüsü nasıl bulaşır?

Maymun çiçeği virüsü belirtileri nelerdir: Maymun virüsü nasıl bulaşır?

2020 yılında Covid-19 pandemisi yaşanmış, tüm dünya evine kapanmıştı. O korkunç günlerden sonra tüm dünyayı tekrar bir endişeye sürükleyen viral bir virüs daha çıktı: Maymun Çiçeği Virüsü. Covid-19 pandemisinden sonra dünyanın her yerinde endişe oluşturan Covid-19 hastalığının akabinde ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü son dönemde viral hastalıklardan bir tanesi. Peki maymun çiçeği virüsü nedir? Maymun çiçeği virüsü belirtileri nasıldır? Maymun virüsü nasıl bulaşır? Sizler için anlattık.

◼ Maymun çiçeği virüsü yani monkeypox, insanlarda ilk vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde rapor edilmiştir. Günümüzde virüsün iki farklı türü vardır:

◼ Orta Afrika'da endemik bir tür olan "Clade 1", mevcut salgında görülen yeni ve şiddetli olan bir diğer virüs türü ise "Clade 1b" dir.

  • 3
  • 10
Maymun çiçeği virüsü belirtileri
Maymun çiçeği virüsü belirtileri

◼ Son zamanlarda farklı şekillerde etki göstermeye başlayan Maymun çiçeği virüsü, enfekte hayvanlardan insanlara bulaşarak insanlar arasında yayılmaktadır.

◼ Geçmiş zamanlarda hayvanlardan insanlara bu virüsün yayılması oldukça nadirken günümüzde virüsün görülme yeri Afrika dışında da aksetmeye başlamıştır. Bu durum dünyada, insanlarda bir panik oluşturdu.

◼ Maymun çiçeği virüsü hakkında geçtiğimiz zamanlarda Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu bir açıklama yaptı:

"Virüsün ülkemizde yaygın olmadığını, ancak olası bir salgına karşı gerekli önlemlerin alındığını ve şu anda herhangi bir alarm durumunun söz konusu olmadı"ğını dile getirdi.

  • 5
  • 10
Maymun Çiçeği Varyantı Nedir?
Maymun Çiçeği Varyantı Nedir?

Maymun Çiçeği Varyantı Nedir?

Maymun Çiçeği Virüsü zamanla mutasyona uğrar ve çeşitli varyanlarla oluşturur. Uzmanlar bu varyantların, virüsün bulaşıcılığını, hastalığın şiddetini etkilediğini söylemektedir.

◼ Kongo Havzası varyantı şiddetli seyir gösterirken, Batı Afrika varyantı daha hafif enfeksiyonlarla ilişkili ilerler. Bu varyantların ortaya çıkışı, bölgesel epidemiyoloji ve halk sağlığı stratejilerinde değişikliklere sebep olmaktadır.

  • 6
  • 10
Maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) belirtileri nelerdir?
Maymun çiçeği virüsü Monkeypox belirtileri nelerdir?

◼ Her virüste olduğu gibi Maymun çiçeği virüsünde de bir kuluçka dönemi evresi bulunur. İnsanlara bulaştıktan sonra ilk semptomlarının ortaya çıkışı, 5 ya da 21 gün aralığına denk gelir.

◼ Maymun virüsünün en yaygın belirtisinin başlangıcı 6-13. günler arası bir süreç olarak tespit edilmiştir. Maymun Virüsünü geçmiş dönemlerde bulunan çiçek hastalığına benzetilse de farklı belirtileri bulunmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN