Arama

Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de var mı?

Son günlerde Dünya Sağlık Örgütü, Maymun Çiçeği Salgını (mpox) yüzünden, Uluslarası Sağlık Mevzuatı kapsamında en yüksek seviyedeki alarmı verdi. 1958'de maymunlarda görüldüğünden bu adı alan virüs, 2024'ün ağustos ayında pik yapmış durumda. Peki tüm dünyayı tedirgin eden virüs Türkiye'ye geldi mi? Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de var mı? İşte, Maymun Çiçeği salgınına dair tüm merak edilenler...

  • 4
  • 10
Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?
Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?

Maymun çiçeği salgını, kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan kaynaklanan ve bazen insanlara bulaşan zoonotik türden bir virüstür.

Virüs başlangıçta yalnız hayvanlardan insanlara bulaşıyorken son zamanlarda ise artık insandan insana da bulaşmaya başladı. Bu da Dünya Sağlık Örgütü'nü alarma geçirdi.

◾ Bu virüs, temas ve solunan büyük damlacıklar yoluyla yayılmakta. Maymun çiçeği, ciltteki bir yaradan solunum yoluyla ya da göz-burun-ağızdan da geçebilmektedir.

  • 5
  • 10
Maymun çiçeği virüsü belirtileri
Maymun çiçeği virüsü belirtileri

◾ Tüm dünyayı korkutan ve alarma geçiren maymun çiçeği virüsünün belli başlı belirtileri bulunuyor. Onlar sırasıyla şöyle:

➡ Virüsün tespit edilebilen semptomları: Yüksek ateş, sırt ağrısı, baş ağrısı, şişlik ve kas ağrısı.

➡ Salgına yakalanan kişilerde ateş çıkıyor ve ardından vücutta kaşıntı, kızarıklık ve şişlik meydana geliyor.

➡ Yüzde, avuç içinde ve ayak tabanlarında meydana gelen kaşıntı aşırı derecede rahatsız edici ya da acı verici hal almakta.

➡ Bu enfeksiyon genelde 14-21 gün sürmekte ve kendiliğinden geçiyor şeklinde bilgi verilmiş.

  • 6
  • 10
Maymun çiçeği virüsü tedavisi
Maymun çiçeği virüsü tedavisi

◾ Maymun çiçeği virüsüne karşı en büyük tedavi şüphesiz, çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşılar. Bu aşılar maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruma sağlıyor.

◾ Günümüzde mpox için üç aşı bulunmakta fakat bunlar yalnız risk altında olan kişilere yani enfekte olanlara yapılabilmekte. Bunun haricinde hastaların sağlıklı beslenmesi ve bol bol sıvı tüketmesi tavsiye ediliyor.

  • 7
  • 10
Maymun çiçeği virüsün görüldüğü ülkeler
Maymun çiçeği virüsün görüldüğü ülkeler

Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel acil durum ilan ettiği maymun çiçeği rahatsızlığı, yetişkinleri etkilediği kadar çocukları da fazlasıyla etkiliyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde başlayan ve hızla komşu ülkelere yayılan bu virüs en az 500'e yakın insanın hayatına mâl oldu.

Orta ve Doğu Afrika'da hızla yayılan virüs, 2022 yılında 13 ülkede görülürken 2024 yılının ağustos ayından itibaren 170'e yakın ülkede görülmeye başlandı.

Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de var mı?

◾ Maymun çiçeği virüsü 2022 yılında yalnızca bir kişi de görülmüş ve tedavisi hızlı bir şekilde yapılmıştı. 2024'ün ağustos ayında pik noktasını yaşayan bu salgın Türkiye'de henüz görülmedi.

◾ Sağlık Bakanı Memişoğlu, konuyla ilgili gerekli tüm önlemleri aldığını belirterek bu yıl Türkiye'de herhangi bir maymun çiçeği vakası tespit edilmediğini açıkladı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN