Arama

Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de var mı?

Son günlerde Dünya Sağlık Örgütü, Maymun Çiçeği Salgını (mpox) yüzünden, Uluslarası Sağlık Mevzuatı kapsamında en yüksek seviyedeki alarmı verdi. 1958'de maymunlarda görüldüğünden bu adı alan virüs, 2024'ün ağustos ayında pik yapmış durumda. Peki tüm dünyayı tedirgin eden virüs Türkiye'ye geldi mi? Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de var mı? İşte, Maymun Çiçeği salgınına dair tüm merak edilenler...

Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de var mı?

◾ Maymun çiçeği virüsü 2022 yılında yalnızca bir kişi de görülmüş ve tedavisi hızlı bir şekilde yapılmıştı. 2024'ün ağustos ayında pik noktasını yaşayan bu salgın Türkiye'de henüz görülmedi.

◾ Sağlık Bakanı Memişoğlu, konuyla ilgili gerekli tüm önlemleri aldığını belirterek bu yıl Türkiye'de herhangi bir maymun çiçeği vakası tespit edilmediğini açıkladı.

  • 9
  • 10
Maymun çiçeği virüsünden nasıl korunulur?
Maymun çiçeği virüsünden nasıl korunulur?

◾ Öncelikle bu salgını hafife almamak gerekiyor. Covid-19'dan çıkardığımız dersleri bir bir uygulamalı ve ona göre hareket etmeliyiz. Ardından aşağıda yazdığımız hususlar ekseriyetle dikkat edilmeli:

➡ Herkese bilhassa kapalı alandaki insanlarla mesafemize dikkat etmeli.

➡ Ateşi ve döküntüsü olan insanlardan uzak durulmalı.

➡ İnsanlarla yüz yüze olmaktan ve yakın temastan kaçınılmalı.

➡ Kapalı alanlarda mutlaka maske takılmalı.

➡ Ve son olarak en önemlisi hijyene önem verilmeli, eller sık sık yıkanmalı.

  • 10
  • 10
Maymun çiçeği virüsü aşısı
Maymun çiçeği virüsü aşısı

◾ Eğer maymun çiçeği virüsü olan biriyle temas ettiyseniz muhakkak aşı olmalısınız. Mpox'a neden olan virüs, çiçek hastalığına neden olan virüsle ilişkilendir.

◾ Maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığıyla oldukça benzerlik gösterir. Bundan ötürü bu salgında Variola aşısı kullanılabilir. Fakat çiçek hastalığı 1980'den sonra ortadan kalktığı için yeni geliştirilen maymun çiçeği aşıları yapılmakta.

JYNNEOS aşısı ise çiçek hastalığına, maymun hastalığına ve vaccinia virüsü de dahil olmak üzere ortopoks virüslerinin sebep olduğu farklı hastalıklara karşı koruma sağlar. Bu, 2 dozluk bir aşı olup ikinci doz, ilk dozdan 4 hafta sonra uygulanır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN