Arama

Şehitler Tepesi ne demek, hikayesi nedir?

Şehitler tepesi toprağını kahramanlar beklerken, bir bayrak da dalgalanmak için rüzgarını bekliyor. Eğer biz bugün ay yıldızlı bayrağımızın altında özgürce nefes alıyorsak, minarelerimizden ezanlar beş vakit okunmaya devam ediyorsa, bunu şehitlerimize, gazilerimize ve onların yolundan giden kahramanlarımıza borçluyuz. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuşmalarında sık sık dile getirdiği "Şehitler tepesi" ifadesi, işte bu nedenle önemli. Usta şair Arif Nihat Asya'nın "Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor" şiirine gönderme anlamı da taşıyan "şehitler tepesi"nin İslam kültüründeki yerini derledik.

  • 3
  • 10
Şehitler tepesinin hikayesi nedir?
Şehitler tepesinin hikayesi nedir?

Şehitler tepesi, Başkan Erdoğan'ın da sık sık dile getirdiği gibi Arif Nihat Asya'nın şiirine bir gönderme anlamı da taşır. Şiir şöyledir:
...

"Şehitler tepesi boş değil,
Toprağını kahramanlar bekliyor!
Ve bir bayrak dalgalanmak için;
Rüzgâr bekliyor!
Destanı öksüz, sükûtu derin meçhul askerin;
Türbesi yakışmış bu kutlu tepeye
Yattığı toprak belli,
Tuttuğu bayrak belli,
Kim demiş meçhul asker diye?"

Arif Nihat Asya'nın "bayrak şairi" olarak nitelendirilmesinde "Bayrak" şiiri kadar önemli olan diğer şiiri de "Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor"dur. Şair Asya, 1940 yılında Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun kutlandığı tören için Bayrak şiirini yazdı ve Türkiye tarafından tanındı. Arif Nihat Asya'nın, Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor şiirini ise, bir tepede gördüğü "meçhul asker anıtı" üzerine yazdığı bilinir.

Arif Nihat Asya'ya göre vatan toprakları için canlarını seve seve feda eden, bu kutsal vatan için şehit düşen canlarımızın hiçbirisi meçhul asker değildir. Şehit Mehmetçiklerimize övgünün güzel bir ifadesi olan bu şiirde usta şair, bayrak sevgisi, kahramanlık ve şehitlik temalarını coşkun ve destani bir üslupla anlatır.

Arif Nihat'ın şiirlerinde, tutku derecesindeki vatanseverliğin ve millî değerlere bağlılığın yanı sıra, millî hakimiyetin sembolü olan bayrak, genişçe yer tutar. Onda, bayrak sevgisi doruktadır. Ünlü şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un, İstiklâl Marşı'ndaki bayrağa yaklaşımı ile Arif Nihat'ın görüşleri benzerlik arz eder. Şair, Bayrak ve Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor şiirlerinde bunu açık bir şekilde ifade etmiştir.

  • 5
  • 10
Şehitlik makamının önemi
Şehitlik makamının önemi

Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi bugün de vicdanı körelmiş, insafını ve insanlığını kaybetmiş güçlere, bizi tarih sahnesinden silmek isteyenlere karşı amansız bir mücadele veriyoruz. Bizleri başarılı kılacak olan; Allah'a karşı sarsılmaz imanımız; vatana, ezana, bayrağa ve bağımsızlığa olan sevdamızdır. Yüreğimizdeki şehitlik ve gazilik arzusudur.

15 Temmuz'un unutulmayan kahramanları

Kur'ân-ı Kerîm'de Allah öldürülenlerin ölü değil diri olduklarını anlatır. Hz. Peygamber Allah yanında öldürülenler yanında şehitlik kabul edilen birtakım ölümlere daha yer verir. Şehitlik Allah katında çok yüksek bir mertebedir. Bu mertebeye nail olanlar, gıpta edilecek birçok nimete erecektir.

Birçok ayette şehitliğin önemine ve Allah katındaki değerine dikkat çekilmiştir. Mesela, "Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyin. Zira onlar diridir, fakat siz farkında değilsiniz" (el-Bakara 2/154); "Sakın Allah yolunda öldürülenlerin ölü olduklarını sanma! Onlar diridir ve rableri katında rızıklara mazhar olmaktadır" (Âl-i İmrân 3/169); "Allah yolunda öldürülenlere gelince Allah onların amellerini zayi etmez (…) Allah onları kendilerine tanıtmış olduğu cennete koyacaktır" (Muhammed 47/4-6) mealindeki ayetlerde bu husus vurgulanır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN