Arama

Sistematik işkence İsrail hapishaneleri

Tam br yıldır devam eden işgalci saldırıları Gazze'yi adeta hayalet bir şehre çevirdi. Geçen süreçte 40 binden fazla Filistinli şehit olurken binlerce yaralı mevcut. Ayrıca işgalciler Gazze'de alıkoydukları binlerce Filistinliyi de hapishanelerde tutuyor. Filistinliler İsrail hapishanelerinde işkence, cinsel saldırı, aç bırakılma gibi çeşitli insan hakları ihlallerine maruz kalmakta.

◾ Askerlerin gözaltına alınmasına karşı çıkan aşırılık yanlısı sağcı İsrailliler ise Sde Teiman ile gözaltına alınan askerlerin götürüldüğü askeri mahkemenin bulunduğu Beit Lid üssüne zorla girerek baskın düzenledi ve olaylar çıktı. Askeri üslere baskın düzenleyenler arasında İsrail'in aşırı sağcı Miras Bakanı Amichay Eliyahu, iktidardaki Likud Partisi'nden milletvekili Nissim Vaturi ve Dini Siyonizm Partisi'nden Zvi Sukkot bulunuyordu.

◾ Söz konusu İsrail askerleri, 13 Ağustos'ta herhangi bir iddianame olmadan soruşturmaya tabi tutulup ev hapsine alındılar. İsrailli insan hakları kuruluşları, bu adımı askerlerin ve ordu komutanlarının cezadan kurtulmasını sağlaya bir yaklaşım olarak değerlendirdi.

◾ İsrailli insan hakları aktivistleri de Filistinlilere karşı "işkence yapıldığı şüpheleri" olarak tanımladıkları durumun soruşturulması talebinde bulundu ve bunun Tel Aviv yönetimine Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) kadar ulaşabilecek küresel bir zarar verebileceği uyarısında bulundu.

◾ Bu arada, UAD Başsavcısı Kerim Han, 20 Mayıs'ta, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant hakkında "yakalama kararı" başvurusunda bulunduğunu bildirdi.

İsrail hapishanelerindeki 48 Filistinlinin ölümü

Haaretz gazetesinde 29 Temmuz'da yayınlanan haberde, İsrail ordusunun, İsrail hapishanelerinde 48 Filistinlinin hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturma yürüttüğü aktarıldı. Bu kişilerin çoğunun Gazze'de alıkonulduğu ve 36'sının ise Sde Teiman'da hayatını kaybettiği belirtildi.

İsrail Yüksek Mahkemesi, 18 Eylül'de insan hakları kuruluşlarının gözaltı merkezinde ihlaller yaşandığını kanıtlamasına rağmen Sde Teiman'ın kapatılması talebini reddetti. İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, 30 Haziran'da, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilere "su ve yiyecek vermek yerinde kafalarından vurarak idam etme" çağrısında bulundu.

Ben-Gvir, 8 Temmuz'da, gözaltı merkezinin alıkonulan Filistinlilerle "aşırı kalabalık olmasının iyi bir şey olduğunu" iddia ederek Sde Teiman'ın açık kalması için baskı yaptı. Aşırı sağcı söylemlerini artıran Ben-Gvir, 12 Eylül'de de İsrail'in Gazze'de başlattığı soykırımda alıkonulan Filistinlilerin sayısının iki katına çıkarılması adına 5 bin yeni gözaltı merkezi inşa etmek için ek bütçe talebinde bulundu.

Yedioth Ahronoth gazetesinin 12 Eylül tarihli haberinde, "Savaşın başlangıcından bu yana hapishane krizi en hassas güvenlik sorunlarından biri ve hala çözülemedi." ifadesi kullanıldı. Haaretz'in haberinde de "Sde Teiman'ın yanı sıra İsrail'in kuzeyindeki Megiddo Hapishanesinin de alıkonulan Filistinlilere karşı sürekli korkunç suçların işlendiği ve sistematik işkencenin yapıldığı hapishanelerden bir diğeri olduğu" aktarıldı.

Megiddo'dan sızdırılan belgelerde yüzlerce alıkonulan Filistinliye karşı çok sayıda korkunç saldırı ve işkence vakasının kayda geçtiği, tutukluları aşağılamak için köpeklerin saldırtıldığı belirtildi.

İnsanlık dışı muamele

İşgalci İsrail ordusu, Aralık 2023'te neredeyse çıplak haldeki alıkonulan Filistinlilerin görüntülerini çekerek işlediği ihlallere yenilerini ekledi. Söz konusu fotoğraf ve videolar birçok sosyal medya aktivisti tarafından paylaşıldı ve basında geniş yer buldu.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü'nün (Euro-Med) o dönem hazırladığı raporda, sosyal medyada sıkça paylaşılan görüntülerin gerçek olduğu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya beldesinde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı bir barınma merkezinde kaydedildiği doğrulandı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN