Arama

Sistematik işkence İsrail hapishaneleri

Tam br yıldır devam eden işgalci saldırıları Gazze'yi adeta hayalet bir şehre çevirdi. Geçen süreçte 40 binden fazla Filistinli şehit olurken binlerce yaralı mevcut. Ayrıca işgalciler Gazze'de alıkoydukları binlerce Filistinliyi de hapishanelerde tutuyor. Filistinliler İsrail hapishanelerinde işkence, cinsel saldırı, aç bırakılma gibi çeşitli insan hakları ihlallerine maruz kalmakta.

Yedioth Ahronoth gazetesinin 12 Eylül tarihli haberinde, "Savaşın başlangıcından bu yana hapishane krizi en hassas güvenlik sorunlarından biri ve hala çözülemedi." ifadesi kullanıldı. Haaretz'in haberinde de "Sde Teiman'ın yanı sıra İsrail'in kuzeyindeki Megiddo Hapishanesinin de alıkonulan Filistinlilere karşı sürekli korkunç suçların işlendiği ve sistematik işkencenin yapıldığı hapishanelerden bir diğeri olduğu" aktarıldı.

Megiddo'dan sızdırılan belgelerde yüzlerce alıkonulan Filistinliye karşı çok sayıda korkunç saldırı ve işkence vakasının kayda geçtiği, tutukluları aşağılamak için köpeklerin saldırtıldığı belirtildi.

İnsanlık dışı muamele

İşgalci İsrail ordusu, Aralık 2023'te neredeyse çıplak haldeki alıkonulan Filistinlilerin görüntülerini çekerek işlediği ihlallere yenilerini ekledi. Söz konusu fotoğraf ve videolar birçok sosyal medya aktivisti tarafından paylaşıldı ve basında geniş yer buldu.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü'nün (Euro-Med) o dönem hazırladığı raporda, sosyal medyada sıkça paylaşılan görüntülerin gerçek olduğu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya beldesinde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı bir barınma merkezinde kaydedildiği doğrulandı.

◾ Uzun araştırmalar sonucu elde edilen raporda, Filistinlilerin İsrail askerleri tarafından çıplak bırakıldığı, işkence edildiği ve çıplak bir şekilde görüntülendiği vurgulandı.

Tel Aviv yönetimi ise fotoğraflardaki Filistinlilerin "Hamas mensupları olduğunu, silah veya patlayıcı taşımadıklarından emin olunması için çıplak bırakıldığını" iddia etti.

Kötü muamele rutin uygulama oldu

Haaretz gazetesinin yayınladığı diğer görüntülerde, vücutlarının üst kısmı çıplak Filistinlilerin elleri arkadan kelepçeli bir şekilde sırt üstü yere yatırıldığı ve İsrailli gardiyanların köpeklerle başlarının üzerine basarak geçtiği görüldü.

◾ Gazetenin 7 Aralık 2023 tarihli haberine göre, İsrail Cezaevi İdaresi'nden adı açıklanmayan üst düzey bir yetkili, söz konusu görüntülerin Megiddo Hapishanesi'nde tutulan Filistinlilere yönelik "rutin uygulama" olduğunu söyledi.

◾ İsrailli yetkilinin "rutin" diye nitelediği bu insan hakları ihlalleri, Yahudi hahamların, İsrail ordusuna Filistinlilere işkence yapılmasına ve öldürülmesine izin veren fetvalarına dayanıyor.

  • 10
  • 10

◾ İsrailli haham Meir Mazuz, Sde Teiman'da tutulan Filistinliye tecavüz eden İsrail askerlerine destek vermişti. Meir Mazuz'un o dönem gözaltına alınan askerlerle yaptığı görüşmenin videolarında, onları "tutuklamak yerine ödüllendirmek" gerektiğini söylediği dikkati çekmişti.

◾ Fanatik görüşleriyle tanınan 78 yaşındaki haham Meir Mazuz, Sefarad Yahudileri tarafından kurulan aşırı dindar Şas Partisi'nin ruhani lideri sayılıyor.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadın olmak üzere 41 bin 802 Filistinli şehit oldu, 96 bin 844 Filistinli yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da kasten tahrip ediliyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN