Arama

Suikaste uğrayan HAMAS liderleri

1948 yılında tüm dünyanın gözü önünde Müslümanların hakkı gasbedilerek, hukuksuzca bağımsızlığını ilan eden siyonist İsrail o tarihten bu yana bölgeyi sürekli büyük bir kaosa sürüklüyor. Filistin'in özgürlüğü için başlatılan I. İntifada'dan günümüze işgalciler HAMAS liderlerine suikast düzenliyor. Özellikle son yirmi yılda artarak devam eden suikastler sonucunda pek çok tarihi, önemli isim şehadete ulaştı.

  • 7
  • 10
Abdülaziz er-Rantisi kimdir?
Abdülaziz er-Rantisi kimdir?

Abdülaziz Rantisi

Filistin davasının mümtaz simalarından Dr. Abdülaziz er-Rantisi 1947 Yafa doğumluydu. Eğitiminin Gazze İslam Üniversitesi ve Mısır'da sürdüren Rantisi henüz bebek iken gerçekleşen 1948 Savaşı sonucu Han Yunus mülteci kampında büyümüştü. Çocukluğundan itibaren içine işlenen Özgür Filistin davasının peşinden gitti.

1987 yılında HAMAS'ı kuran 7 kişilik kadroda yer alan Rantisi, düzenli aralıklarla işgalciler tarafından hapishaneye atıldı. I. İntifada sırasında Lübnan'a sürülen Rantisi, Şeyh Ahmed Yasin'in şehadetinin ardından HAMAS'ın liderliğine getirilse de 17 Nisan 2004'de gerçekleştirilen bir füze saldırısında şehit edildi.

KUDÜS VE FİLİSTİN KRONOLOJİSİ

  • 8
  • 10
Salih el-Aruri kimdir?
Salih el-Aruri kimdir?

Salih el-Aruri

Netanyahu'nun "saldırıları fitilleyen kişi" olarak andığı Salih el-Aruri, HAMAS'ın uluslararası bağlantılarını yönetme hususunda önemli bir karakterdi. 2014 yılından şehit olacağı 2 Ocak 2024 tarihine dek suikast tehditleri almıştı. HAMAS'ın Lübnan ve Batı Şeria yapılanmalarını yöneten Aruri, üst düzey yöneticilerden birisiydi.

◾ 1966 Ramallah doğumlu Aruri, El Halil Üniversitesi'nde mezundu. İzzeddin el-Kassam Tugayları Kurucu Komutanı görevini de ifa eden Salih el-Aruri, Filistin direnişi için önemli ve yetkin bir figürdü. 2 Ocak 2024'te Beyrut'ta yaşadığı eve düzenlenen bombalı saldırı sonucunda şehadete ulaştı.

  • 9
  • 10
Adnan el-Gul kimdir?
Adnan el-Gul kimdir?

Adnan el-Gul

İzzeddin el Kassam Tugayları'nın kurucularından Yahya Ayyaş'ın yardımcısı olan Adnan el-Gul 1962 doğumluydu. Filistin dışında mühendislik okuduğu bilinen el-Gul, ürettiği bomba ve füzeler ile HAMAS'ın gücünü artıranlardan birisiydi.

◾ Sahip olduğu meziyetler sebebiyle çok defa işgalciler tarafındna suikaste uğrayan Adnan el Gul 21 Ekim 2004 tarihinde düzenlenen bir suikast sonucunda yardımcısı Emad Abbas ile beraber şehit oldu. Şehadetinin ardından bir dönem aksama yaşlansa da HAMAS teknolojik gelişimini sürdürdü.

FİLİSTİN'İN İŞGALİNE SEBEP OLAN İŞGAL POLİTİKASI: SİYONİZM

  • 10
  • 10
Nizar Reyyan kimdir?
Nizar Reyyan kimdir?

Nizar Reyyan

1959 yılında Cibaliye Mülteci Kampı'nda dünyaya gelen Nizar Reyyan, çalışmaları ile Filistin direnişinin simgelerinden biri haline gelen bir alimdi. Gazze İslam Üniversitesi'nde Hadis profesörü olan Reyyan'ın hayatı ilim ve mücadele ile geçti.

Kassam Tugayları'nın eğitimini önemseyen burada derslere dahil olan Reyyan 4 yıl hapishanede kalmıştı. 2008'de başlatılan Dökme Kurşun Operasyonu'nun hedeflerinden birisi de Filistin Davası'nın alim temsilcisi Nizar Reyyan idi. Reyyan evine düzenlenen saldırı neticesinde 11 çocuğu ile beraber şehit olmuştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN