Arama

Türk dünyasından büyük adım: Ortak alfabe

"Bizim herhangi bir vatandaşımız Türk Cumhuriyetlerine gittiğinde tabelaları ve yazıları okuyabilecek" Bu, "Ortak Türk Alfabesi" kararından sonra TDK Başkanı Osman Mert'in yaptığı açıklama. Türk Devletleri Teşkilatı, Türk Dil Kurumu ve Uluslararası Türk Akademisi tarafından desteklenen Ortak Alfabe Komisyonu'nun son yaptığı toplantıda, 34 harften oluşan Latin alfabesi kararı alındı. Peki, bu karar neleri değiştirecek ve süreç neleri kapsıyor? İşte, tüm detaylar...

  • 9
  • 10
ORTAK TÜRK ALFABESİ
ORTAK TÜRK ALFABESİ

🔸 Özbekistan ve Kırgızistan, Kiril'den Latin'e geçişi hızlandıracak. Gelelim alfabenin detaylarına. Belirlenen ortak Latin alfabesinde, 34 harf bulunuyor. Biliyorsunuz ki bizim 29 harfimiz var yani dört harf daha alfabemize ilave edilecek. Bunlar, yukarıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi ters e, x, nazal n, q ve üzeri şapkalı u harfleri.

🔹 TDK Başkanı Osman Mert, "Ortak Türk Alfabesi"ne ilişkin şöyle bir cümle kurdu: Bizim alfabemizde ve Azerbaycan'ın alfabesinde herhangi değişiklik söz konusu olmayacak. Fakat bizim kullandığımız 29 harf Türk Cumhuriyetlerinin kullandığı alfabelerde yer alacak. Bizim herhangi bir vatandaşımız Türk Cumhuriyetlerine gittiğinde tabelaları okuyabilecek, yazıları okuyabilecek."

Ruslar Türk dünyasını nasıl ayrıştırdı?

  • 10
  • 10
ORTAK KÜLTÜR
ORTAK KÜLTÜR

🔸 Sonuç olarak bu gelişme başta ülkemiz ve Türk devletleri olan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan'ın dünya siyasetindeki yerini değiştirecek ve Türk milletine olumlu manada bir geri dönüş sağlayacaktır.

🔹 Ayrıca Rusya'ya bağlı olan Tataristan, Başkurdistan, Altay, Hakas, Tuva, Saha; maalesef Çin baskıları altında yaşam mücadelesi veren Doğu Türkistan'daki kardeşlerimiz için umut ışığı olmaktan öte bir hamle.

↪ Geçmişten günümüze çok geniş bir coğrafyaya uzanan bu ortak değeri, bizlere sunulan alfabeyle pekiştireceğiz belki de sıfırdan öğrenmiş olacağız, tanıyacağız. O halde daha nice güzel gelişmelere diyelim.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN