Türklerin kayıp kenti "Togu Balık"
Tarihi 600'lü yıllara dayanan Togu Balık, Moğolistan'ın Tuul Vadisi'nde gerçekleştirilen kazı sonrası gün yüzüne çıktı. "Doğu Şehri" manasına gelen bu yer, tarihte adına sıkça rastladığımız Dokuz Oğuzlara ait. Aynı zamanda bu kazı çalışmasıyla birlikte 800'e yakın tarihi eser de ortaya çıkmış oldu. Yaklaşık 30 yıllık bir çalışmanın başladığını aktaran arkeologlar, bu eserlerle birlikte Türk tarihi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabileceğimizi de belirttiler. İşte, Türklerin kadim şehri Togu Balık...
Giriş Tarihi: 03.11.2024
11:01
Güncelleme Tarihi: 03.11.2024
11:19
🔹 Dokuz Oğuzlar; Bugu, Hun, Bayırku, Tongra, İzgil, Ch'i-pi, A-pu-sse, Ku-lun-wu-ku ve Edizler den oluşmakta. Bir Türk topluluğu olan Dokuz Oğuzlar , Uygurlara , Göktürk Devleti 'ni yıkmasında yardımcı olmuşlardır.
🔹 Daha sonra Tokuz Oğuzlara , Uygurlar da eklenince "On Uygur" olarak anılırlar. Uygur ve Dokuz Oğuz birleşmesinden sonra Ötüken, Dokuz Oğuz ve Uygurların hakimiyetine girer.
Eski Türkçeden Anadolu ağızlarına geçen kelimeler
🔹 Göktürkler kendi devletleri tekrar kurmak için harekete geçerler ve topraklarını ele geçiren Dokuz Oğuzlara karşı savaş açarlar. 682 yılında Dokuz Oğuzlar ile Göktürkler arasında gerçekleşen bu savaş tarihte, "İnekler Gölü Savaşı" olarak bilinir.
🔹 Bu savaş sonucunda Göktürkler, Ötüken 'i tekrardan hakimiyetleri altına alırlar. Bunun sonucunda dağılan Dokuz Oğuzlardan kalan Türk boyları, II. Göktürk Devleti 'nde bağımsızlıklarını bildirir.
KAYIP KENT TOGU BALIK BULUNDU
🔹 Tarihi, 600 'lü yıllara dayanan "Togu Balık" , Moğolistan'ın Tuul Vadisi 'nde yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıktı.
🔹 Togu Balık 'ın keşfi, belki de Türk tarihi açısından bu zamana kadar bulunmuş en önemli keşiflerden biri. Başlatılan bu araştırma tam 30 kişilik bir ekipten oluşmakta.
Eski Türklerde "oguş" geleneği
TOGU BALIK KAZI ÇALIŞMALARI
🔹 TİKA , İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü iş birliğinde titizlikle yürütülen bu kazı ve araştırma çalışmalarının 30 yıl sürebileceği öngörüldü.
🔹 Ekip, 800'e yakın tarihi eseri gün yüzüne çıkardı . Arkeologlar , bu eserlerle birlikte Türk tarihi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabileceğimizi de belirttiler.
🔹 Kazı çalışmaları, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan 'ın koordinasyonu ve Prof. Dr. Anıl Yılmaz ile Doç. Dr. Enkhtur Altangerel 'in başkanlığında yürütülüyor.
🔹 Prof. Dr. Şaban Doğan, Togu Balık için şu ifadelerde bulundu:
"Tarihi kaynaklarda adı geçen ancak neresi olduğu bugüne kadar tam olarak tespit edilemeyen Togu Balık, bilinen Uygur şehirlerinden çok daha eski. Bu şehrin gün yüzüne çıkarılıp kazılması Uygurlar'ın yerleşik yaşamına dair bulgularımızı en az 100 yıl geriye götürecek. Çalıştığımız alanla ilgili uzun zaman yüzey araştırmaları ve literatür taraması yaptık. Bazı çalışmalarda bölgede Uygur dönemiyle ilişkilendirilebilecek buluntulardan bahsedilmiş, ancak detaylandırılamamıştı. Biz bu bölgenin Togu Balık olduğunu ispat edecek buluntulara ulaşmayı başardık. Kazı çalışması yaptığımız bir bina kalıntısında binaya ait olduğu kesinleşen Uygur seramiklerine ulaştık. Ekibimizdeki Türk ve Moğol arkeologlar bu konuda hemfikir. Biz artık net olarak burası Dokuz Oğuzlar'ın Togu Balık şehri diyebiliyoruz. Bize göre çok önemli bir keşif. Bu, Türklerin yerleşik hayata geçişine dair yeni bilgilere ulaşılmasını sağlayacak."
Orta Asya değil Türkistan