Arama

Uluslararası hukuk bağlamında Gazze'de yaşananlar

İsrail Devleti kayda değer hiçbir gerekçe olmaksızın tüm dünyanın gözü önünde savaş değil insanlık suçu işliyor ve Batılı devletler bunu sadece izlemekle yetiniyor. Milyonlarca masum insan, İsrail'in gerçekleştirdiği hava saldırıları sonucu acı bir şekilde yaşamını yitiriyor. Peki, alenen işlenen bu katliamın uluslarası hukuk açısıdan karşılığı ne? İşte, Uluslararası hukuk bağlamında Gazze'de yaşananlar...

İSRAİL, YASAK OLAN TOPLU CEZALANDIRMALAR YAPIYOR

◾ İsrail yönetiminin yıllardır Filistin'de gerçekleştirdiği katliamlar, hukuksal anlamda toplu cezalandırmanın karşılığıdır. Bu ise yasaktır. Şu anda yapılan toplu cezalandırmanın ana içeriği, Filistinlilerin temel insani ihtiyaçlarını karşılayamamasıdır.

◾ Bunun içinde; yeterli gıda, ilaç , su kaynakları bulunmaması ve en önemlisi can güvenliğinin olmamasıdır. 2023 yılından önce İsrail'in Filistin halkına uyguladığı toplu cezalandırmalara; kara ve deniz yollarında, Gazze şeridindeki halkın geçim kaynağı olan balıkçılıkta, inşaatta ve son olarak eğitim-öğretimdeki kısıtlamaları örnek gösterebiliriz.

SAVAŞ HUKUKUNDA 4 SÖZLEŞME

130 ülkenin bir devlet olarak kabul ettiği Gazze'de bugün; elektrik, telekomünikasyon, ülkeye giriş çıkışlar hukuksuz bir şekilde İsrail konrolündedir.

◾ 20. yüzyılda yayınlanan Savaş Hukuku Sözleşmesi'nde 4 ana madde yer alır. Bunların dördü de savaştaki insanların durumuyla ilgilidir. Geri kalan maddelerden iki tanesinde ise 1970 yılına ait resmi protokol örnekleri bulunur.

◾ Bu protokollere göre "hiçbir şekilde işgal altında tutulan halklara eylemler yapılamaz." Bildirgeye göre İsrail, bugün büyük bir savaş suçu işlemektedir.

Öfke Günü nedir? Filistin'de Öfke Günü ilan edildi mi?

DEVLETLER EGEMENLİKLERİNDEN SORUMLUDUR

Uluslarası hukuk kapsamında, 21 Aralık 1965 tarihinde kabul gören Genel Kurul'un 2131 sayılı "Devletlerin İç İşlerine Karışmanın Yasaklanması ve Bağımsızlık ve Egemenliklerinin Korunması Bildirisi" ile 1970 senesindeki "Devletler Arasında Dostça İlişkiler Bildirisi" gibi bildiriler, Filistin meselesine hukuksal manada daha fazla açıklık getirmektedir.

◾ Bu iki bildirgenin anlatmak istediği temel düşünce: "Her devlet iç egemenliği bakımından tam olarak kendisi yetkilidir. Hiçbir devletin başka bir devletin iç veya dış işlerine, hangi nedenle olursa olsun karışmaması gerekir."

SOYKIRIM SÖZLEŞMESİ

◾ Soykırım Sözleşmesi, BM Genel Kurulu tarafından 1948 yılının Aralık ayında kabul edilmiş ve Ocak 1951 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 17 Ağustos 1949 yılında İsrail, Soykırım Sözleşmesi'ni imzalamış olmasına rağmen günümüzde işlediği alenen bir soykırımken BM Kurulu'ndan hiçbir yaptırım kararı çıkmamaktadır.

21. yüzyılda dünyanın gözü önünde gerçekleştirilen bu vahşete delil arayan Batılı devletler, gündemden bihaber olmalıdırlar ki İsrail'in her geçen dakika milyonlarca masumu hayattan koparmalarına ses çıkarmıyorlar.

Filistin hakkında çıkan dezenformasyon haberleri

İNSANLIK SUÇU İŞLEYEN İSRAİL'E DESTEK

◾ İsrail'in Filistin'e uyguladığı bu soykırım, yalnız Türkiye'nin desteğiyle durdurulabilecek bir noktada değildir. BM kurumlarının harekete geçirilmesi şarttır.

Başta Türkiye ve Filistin'i destekleyen devletler ateşkes kararının alınması için BM'ye başvurmuş maalesef olumlu bir yanıt alınamamıştır.

◾ Ortada savaş değil bir soykırım varken ABD, İngiltere, Fransa kısacası Batılı devletler ve Japonya; bırakın ateşkes kararını istemelerini, İsrail'in haklı olduğunu ve davalarına sonuna kadar destek çıkacaklarını açıkladılar (!)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN