Arama

Uzay çalışmalarında İslam medeniyeti

Astronomi bilimi İslam dünyasında hükümdarların desteği ve bilim insanlarının gösterdiği çabalar ile 8 ve 15. yüzyıllar arasında büyük bir gelişme gösterdi. Öyle ki Avrupalı bilim insanları bilgilerini güncellemek için Müslümanların yazdıkları eserleri çevirmek zorunda kaldı. Bu süreçte İslam coğrafyasının dört bir tarafında rasathaneler kuruldu, gezegenlere ve uzaya dair yapılan hesaplamalarla önceki bilim insanlarının yanlışları düzeltildi. Müslüman bilim insanlarının astronomi çalışmaları Avrupa biliminin temelini oluşturdu.

  • 3
  • 14
Eserleri yüzyıllarca kaynak oldu: Fergani
Eserleri yüzyıllarca kaynak oldu: Fergani

🔸 Alfraganus ismiyle Avrupa'da şöhrete ulaşan Fergani, Dünya'nın eksen eğikliğini 23 derece 27 dakika olarak hesapladı ve astronomide büyük bir atılıma sebep oldu.

🔸 Güneş ve Ay'ın Dünya'ya olan uzaklıklarını günümüzde kabul edilen değerlere çok yakın olarak hesaplayan Fergani'nin eserleri Batı'da yüzyıllarca kaynak eser olarak kullanıldı.

DANTE'NİN AKIL HOCASI OLAN MÜSLÜMAN ASTRONOM

  • 4
  • 14
Kopernik ve Müller'i etkiledi: Battani
Kopernik ve Müller’i etkiledi: Battani

🔸 Çoğu insanın zorluğundan dolayı kavrayamadığı trigonometrinin kurucusu olarak kabul edilen Battani, matematiğin yanında astronomi alanında da önemli bir isimdi.

🔸 42 sene boyunca Rakka'da bulunan rasathanesinde araştırmalar yapan Battani'nin eseri Ziç-i Sabii, Latince'ye "Yıldızlar Bilimi" olarak çevrildi. Ayrıca Battani, Batlamyus'un "Al Magest" kitabındaki hataları da ortaya çıkarmıştı.

ESERLERİ LATİNCEYE İLK ÇEVRİLEN MÜSLÜMAN BİLİM ADAMI

  • 5
  • 14
Mevsimleri hesapladı: Biruni
Mevsimleri hesapladı: Biruni

🔸 Pek çok bilim dalında uzmanlaşmış bir isim olan Biruni, astronomi alanını ihmal etmedi. Aksine astronomi Biruni'nin en çok vakit ayırdığı alanlardan biriydi.

🔸 Yaptığı gözlemler neticesinde Dünya'nın yuvarlak olduğunu, döndüğünü bildiren Biruni aynı zamanda mevsimleri de hesaplamıştı.

ORTA ASYA'DA YAŞAMIŞ EVRENSEL DEHA

  • 6
  • 14
Astronomi çalışan Müslüman bilim insanları
Astronomi çalışan Müslüman bilim insanları

🔸 Batı dünyasında Arzachel olarak bilinen Zerkali, Endülüs'ün yetiştirdiği en önemli astronomlardandı. "Safiha" adı verilen gelişmiş usturlab ile Toledo Rasathanesi'nde 19 yıl gözlem yaptı.

🔸 Burada meşhur "Tuleytula Cetvelleri"ni düzenleyen Zerkali, büyük bir şöhrete kavuştuğu gibi kaleme aldığı ziç uzun yıllar boyunca Batılılara kaynak oldu.

İLK ASTRONOMİ CETVELİNİ DÜZENLEYEN BİLİM İNSANI

  • 7
  • 14
Astronomi çalışan Müslüman bilim insanları
Astronomi çalışan Müslüman bilim insanları

🔸 İbn Yunus Müslüman dünyasında pek tanınmasa da Avrupa'da Aben Janis adıyla epey meşhur oldu. Hayatını yıldızlar ve gezegenleri gözlemlemeye adadı.

🔸 On sekiz yıldızın koordinat değerini hesapladı, sarkaç olarak anılan aleti icat etti. Ziç-i Hakimi adlı eseriyle Mısır'ın en bilinen astronomu oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN