Arama

Uzmanların deprem yorumları

Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler 10 ilimizi etkiledi. Üst üste gerçekleşen iki büyük depremde 20 binden fazla insanımız hayatını kaybederken 80 binden fazla yaralımız mevcut. Bölgede meydana gelen depremleri dünyaca ünlü deprem uzmanları yorumladı...

Sesli dinlemek için tıklayınız.

🔷 ABD'deki Güney California Üniversitesinde deprem fiziği üzerine araştırmalar yapan Doç. Dr. Sylvain Barbot, söz konusu depremlerin yapısal olarak "şaşırtıcı" birçok unsuru olduğuna dikkati çekti.

🔷 Barbot, "Sadece birkaç saat aralıklarla iki büyük deprem oldu ve bunlar, birbirine yakın olan ancak aynı olmayan iki farklı fay hattında bir araya geldi. Bu kadar büyük bir depremde bu durumun daha önce görülmüş bir şey olduğunu düşünmüyorum." ifadesini kullandı.

(X) Deprem sonrası psikolojik travmalar

🔷 Washington Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü'nde Profesör ve Kuzeybatı Pasifik Sismik Ağı Direktörü olan Profesör Harold Tobin, Kahramanmaraş merkezli depremlerin gerçek anlamda çok büyük olduğuna işaret etti. "24 saatten kısa bir süre içinde bu kadar büyük iki deprem neredeyse eşi benzeri görülmemiş bir olay"

🔷 Tobin, "Bunlar, sadece Türkiye'de son yıllarda yaşadığımız en büyük deprem değil, dünyada da son yüzyılda ya da daha uzun süredir meskun bölgelerde yaşanan en büyük deprem." yorumunda bulundu.

(X) Acının tarifsiz fotoğrafları

🔷 Tohoku Üniversitesi'ndeki Uluslararası Afet Bilimi Araştırma Enstitüsü Profesörü Shinji, Türkiye'de Kahramanmaraş merkezli, toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin Japonya'nın Asahi Shimbun gazetesine konuştu.

🔷 Shinji, Türkiye'deki sarsıntıların, dünyada karada meydana gelen en büyük depremlerden olduğunu belirterek "Beklenmedik büyük bir depremdi." ifadesini kullandı. Doğu Anadolu Fay Hattı'nın, Arap Levhası ile Anadolu Levhası arasındaki sınırda yer aldığına işaret eden Shinji, "depremin büyüklüğüne ek olarak, merkez üssünün yüzeye yakınlığının da büyük hasara neden olduğunu" kaydetti.

(X) Deprem sonrasında psikolojik destek nasıl sağlanır?

🔷 ABD Jeolojik Araştırma Merkezinde (USGS) deprem hasarları konusunda araştırmacı olarak görev yapan David Shelly, "Türkiye, depremlere çok yatkın. Üç ana tektonik levhanın üzerinde. Birçok aktif fay hattı var, meydana gelen depremler çok çok büyük ve bu, göreceli olarak nadir rastlanan bir durum." açıklamasında bulundu. Shelly, 1999'daki depremlerin de üç ay arayla meydana geldiğini anımsatarak "Depremler çok yakın bir zamanda oldu ancak ikinci depreme 'bir nevi ilk depremin artçısı' da diyebiliriz." cümleleriyle depremlerin artçılarına dikkat çekti.

(X) Hafızamızdaki taze yaralar: Depremler

🔷 İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü Başkanı Prof. Carlo Doglioni, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ilk tahminlerine göre Anadolu levhasının 3 metre kadar kaydığını ancak bunun artabileceğini, uydu verileri geldiğinde daha net göstergelere sahip olacaklarını belirterek "2016 yılında İtalya'da meydana gelen depreme göre 130 kat daha büyük bir enerji var burada" dedi.

🔷 Doglioni, depremlerin yaşandığı noktaya işaret ederek, "Dolayısıyla bu noktada onlarca yıldır süren bir enerji birikimi söz konusu. Bu nokta, daha fazla bu enerjiyi tutabilecek durumda olmadığı için ve Anadolu levhası güneybatı yönünde ilerlerken bu taraf bloke olunca buradaki enerji bir noktada açığa çıkıyor." açıklamalarıyla tehlikenin boyutlarını dile getirdi.

(X) Son 100 yılın en büyük üçüncü depremi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN