Arama

Anadolu’nun manevi sultanı: Ahmet Yesevi

Anadolu'nun Müslüman yurdu hale gelmesinde büyük rolleri bulunan önemli kimseler vardır. Bu isimlerden biri de, Pir-i Türkistan lakabıyla anılan Ahmed Yesevi'dir. Yüzlerce öğrenci yetiştirerek Türkistan ve Anadolu coğrafyasını besleyen Yesevi, Türk - İslam tarihinin büyük şahsiyetleri arasındadır. Hayatının bilinmesi Anadolu tarihi ve kültürümüz açısından büyük önem taşır.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Vefatı

🔷 Ahmed Yesevi, günümüzde Kazakistan'ın bir ili olan Türkistan'da 1166 yılında vefat eder. Türbesinin olduğu bölgede yakın zamanda inşa edilmiş adının verildiği bir üniversite vardır.

🔷 Meşhur hükümdar Timur da Ahmed Yesevi'nin büyüklüğünü bilen ve ona hürmet eden bir hükümdardır. Yesevi için, içerisinde mescid, mutfak, kütüphane ve zikir odası bulunan külliye formunda bir türbe inşa ettirir. Türbe günümüzde hala bölgede çokça ziyaret edilen bir yerdir.

Mezarı açılan hükümdar: Timur

Eserleri

🔹 Divan-ı Hikmet

▶ Ahmed Yesevî'nin "hikmet"lerini içine alan mecmuanın adıdır. Eserde Ahmed Yesevî'nin inanç ve düşünceleri ile yolunun esasları yer alır.

🔹 Fakrname

▶ Eserde genel olarak dervişlik adabı ele alınır. Sabır, şükür, kanaat, tefekkür ve tasavvuf kavramlarının anlatıldığı Türkçe bir teliftir.

Türk Din Mûsikisinde Ahmed Yesevî'nin Yeri, Tesiri ve Önemi

  • 10
  • 10

Farsça Risaleleri

🔷 Ahmed Yesevi, Farsça kaleme aldığı risalelerinde ana hatlarıyla Yesevilik'ten bahsetmekle birlikte Allah (CC) ve Resulü'ne (SAV) itaat konularını da işler.

🔷 Son yıllarda Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bulunan bir kütüphanede Ahmed Yesevi'ye ait yeni bir risale daha bulundu. Bulunan eserde Yesevi'nin tarikatında bulunan 40 makamı anlattığı tespit edildi.

Hafız-ı Şirazi'den Alıntılar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN