Arakanlı Müslümanlar için daha fazlasına ihtiyaç var
"Özgür Rohingya Koalisyonu" nun Stratejik İlişkiler Koordinatörü Zarni, ABD Temsilciler Meclisinin Arakanlı Müslümanlara yapılan saldırıları "soykırım" olarak tanımlayan yasa tasarısını kabul etmesinin doğru bir adım olduğunu belirtti. Ancak Arakanlı Müslümanlar için daha fazlasına ihtiyaç var!
Giriş Tarihi: 16.12.2018
13:30
Güncelleme Tarihi: 16.12.2018
13:32
Yazıda, Myanmar'ın İngiltere'den sonra en büyük yatırımcıları Çin, Tayland, Singapur ve Hong Kong'un, ABD'nin liderliğinde ağır ekonomik yaptırımların peşinden gitmeyeceği, Myanmar ile derin askeri ilişkilere sahip Çin ya da Rusya'yı, BM Güvenlik Konseyi dahil küresel bir örgüt içinde Myanmar'a karşı cezai önlemler almaya ikna etmenin hayale kapılmak olacağı öngörüsünde de bulunuldu.
Myanmar'da soykırımı durdurmaya yönelik ilk gerçek adımın, Myanmar'ın işlediği büyük suçların mahiyetiyle ilgili resmen endişelerini dile getiren ülkelerle uluslararası konferans düzenlemesi olacağına dikkat çekilen yazıda, bu sonbaharda Myanmarlı suçluların hesap vermesi çağrısında bulunan BM İnsan Hakları Konseyi kararı için oy kullanan 47 ülke bulunduğuna işaret edildi.
ABD'nin, sivil toplumdan da destek bulacak böyle bir konferansa ev sahipliği yapacak en uygun mekan olacağı, konferansın en birincil amacının, Myanmar ordusu ile Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii üzerinde yeterince baskı oluşturmak için kaynaklarını, stratejik etkilerini ve askeri varlıkları bir araya getirmeye hazır ülkeler koalisyonu kurmak olması gerektiği vurgulandı.
Birleşmiş Milletlere (BM) göre, 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 725 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.
Bangladeş, ülkedeki Arakanlı mültecilerin yurtlarına dönüşü için Myanmar ile vardığı anlaşmayı uygulamaktan vazgeçerken, uluslararası medya ve yardım kuruluşlarının Arakan bölgesine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanların dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri yerine getirmedi.