Efendimizin kurduğu ilk pazar: Medine Çarşısı
Müslümanların Mekke'den Medine'ye gerçekleştirdiği hicret, İslam tarihinin en önemli yolculuğudur. Mekke'de türlü türlü işkencelere maruz kalan müminler için yeni yurt, Yesrib olur. Allah Resulü'nün (SAV) en yakın dostu Hz. Ebubekir (RA) ile birlikte çıktığı zorlu yolculuk yaklaşık on beş gün sürer. Şehirde Müslümanlar tarafından büyük bir coşkuyla karşılanan Resulullah'ın (SAV) ilk yaptığı işler mescit açmak ve pazar kurmak olur. Peygamberimiz (SAV) neden bir çarşı kurdu? İşte o çarşının hikayesi...
Giriş Tarihi: 28.01.2023
15:35
Güncelleme Tarihi: 20.06.2024
14:59
Sesli dinlemek için tıklayınız.
Müslümanların göç etme nedeni
🔷 İslam'ın açıktan tebliği ile birlikte bir kısım Müslüman olurken karşı çıkan insanların sayısı da epey fazladır. Müşrikler atalarının dini olan putperestliği ve güç düzenlerini bozacak yeni bir dini istemez. "Allah'tan başka ilah yoktur" sözüne şiddetle karşı çıkarlar ve müminlere türlü türlü işkenceler etmeye başlarlar.
🔷 Baskı ve zulümlerin yanı sıra Müslümanlara yönelik bir de ekonomik ve sosyal boykot başlattılar. Müşrikler, Mekke'yi inananlar için yaşanılması güç bir hale getirir. Bu zor duruma dayanamayan müminler, kendilerine yeni bir yurt aramaya başlar.
Mekke 11 yılda nasıl değişti?
🔷 Efendimiz (SAV) en yakın dostu Hz. Ebubekir (RA) ile bir gece vakti, O'nu öldürme planı yapan müşriklerden gizli bir şekilde yolculuğa çıkar. 13 gün süren zorlu seferden sonra Yesrib'e (Medine) varır.
🔷 Allah-ü Teala o geceyi Enfâl Suresi'nin 30'uncu ayetinde şöyle hatırlatır:
"Hatırlar mısın? İnkâr edenler seni etkisiz hale getirmek veya öldürmek ya da yurdundan çıkarmak için tuzaklar kuruyorlardı; onlar tuzak kuruyorlardı Allah da bozuyordu. Tuzak bozma işini en iyi yapan Allah'tır."
🔎 Bir bilgi: Medine'nin eski adı "güzel, hoş yer" manasına gelen Yesrib idi.
Medine-i Münevvere'de en çok ziyaret edilen mekanlar
Efendimizin Medine'ye girişi
🔷 Medine'ye yaklaşan Efendimiz (SAV), devesinin üzerinde ağır ağır ilerlerken Medineliler O'nu (SAV) evlerinin damlarında ve sokaklarda "Muhammed geldi! Yâ Muhammed! Yâ Resûlallah! Yâ Muhammed, Yâ Muhammed!" diyerek büyük bir sevinçle karşılarlar.
🔷 Medineli Müslümanlardan her biri Allah Resulü'nün (SAV) hanesine şeref vermesini ister. Efendimiz (SAV) devesi Kisva nerede durursa orada kalacağını buyurur. O büyük şeref Ebû Eyyûb el-Ensâri'ye (RA) nasip olur.
Peygamber mihmandarı: Ebu Eyyûb El-Ensari
Efendimizin Medine'de yaptığı ilk iş
🔷 Resulullah (SAV) Medine'ye geldiğinde, içinde cemaatle namaz kılabilecekleri, bir araya gelebilecekleri, toplanıp meselelerini konuşabilecekleri bir mescit gereklidir. Bu nedenle Efendimiz (SAV) şehirde ilk olarak bir mescit inşa eder.
🔷 Efendimizin de (SAV) bizzat çalıştığı mescidin inşası tüm Müslümanların katılımıyla tamamlanır. Mescid ilk inşa edildiğinde üstü açık, duvarlarıysa kerpiçten idi. Mescid-i Nebevi'de gerçekleştirilen işler şunlar idi:
↪ Mescitte yer alan suffe bölümünde kimsesiz ve fakir kimselere eğitim verildi. Burada yetişen sahabilere ashab-ı suffe dendi. ↪ Toplumu ilgilendiren meseleler ve devlet konuları Mescid-i Nebevi'de görüşüldü. ↪ Müslümanlar 5 vakit namazda burada buluştu. Mescidi ibadetleriyle birlikte kaynaşma ortamı olarak da kullandılar. ↪ Elçiler burada kabul edilirdi.
Müslümanların Yahudilerle savaşı
Efendimizin kurduğu çarşı
🔷 O dönemde on bin nüfuslu olan Medine'nin neredeyse yarısı Yahudilerden oluşur. Üç büyük kabileden oluşan Yahudi kabileleri; Benû Kaynuka, Benû Nadir ve Benû Kurayza idi. Bu kabile şehrin ticaretine hükmeder.
🔷 Kabilelerin uğraştıkları alanlar:
➡ Beni Kaynuka: Kuyumculuk ile uğraşır, altın ticareti ve tefecilik yaparlar. Yüksek faizlerle Medine'yi adeta sömürürler. ➡ Benu Nadir: Tarım ile uğraşan bu kabile, Medine'nin en önemli geçim kaynağı olan hurma üreticiliğini yapar. ➡ Benu Kurayza: Dericilikle uğraşan kabile, ürettikleri ürünleri Medine pazarına ve diğer pazarlara satarlar.
Kur'an-ı Kerim'de Yahudilerin özellikleri