Efendimizin kurduğu ilk pazar: Medine Çarşısı
Müslümanların Mekke'den Medine'ye gerçekleştirdiği hicret, İslam tarihinin en önemli yolculuğudur. Mekke'de türlü türlü işkencelere maruz kalan müminler için yeni yurt, Yesrib olur. Allah Resulü'nün (SAV) en yakın dostu Hz. Ebubekir (RA) ile birlikte çıktığı zorlu yolculuk yaklaşık on beş gün sürer. Şehirde Müslümanlar tarafından büyük bir coşkuyla karşılanan Resulullah'ın (SAV) ilk yaptığı işler mescit açmak ve pazar kurmak olur. Peygamberimiz (SAV) neden bir çarşı kurdu? İşte o çarşının hikayesi...
Giriş Tarihi: 28.01.2023
15:35
Güncelleme Tarihi: 20.06.2024
14:59
Sesli dinlemek için tıklayınız.
Efendimizin Medine'ye girişi
🔷 Medine'ye yaklaşan Efendimiz (SAV), devesinin üzerinde ağır ağır ilerlerken Medineliler O'nu (SAV) evlerinin damlarında ve sokaklarda "Muhammed geldi! Yâ Muhammed! Yâ Resûlallah! Yâ Muhammed, Yâ Muhammed!" diyerek büyük bir sevinçle karşılarlar.
🔷 Medineli Müslümanlardan her biri Allah Resulü'nün (SAV) hanesine şeref vermesini ister. Efendimiz (SAV) devesi Kisva nerede durursa orada kalacağını buyurur. O büyük şeref Ebû Eyyûb el-Ensâri'ye (RA) nasip olur.
Peygamber mihmandarı: Ebu Eyyûb El-Ensari
Efendimizin Medine'de yaptığı ilk iş
🔷 Resulullah (SAV) Medine'ye geldiğinde, içinde cemaatle namaz kılabilecekleri, bir araya gelebilecekleri, toplanıp meselelerini konuşabilecekleri bir mescit gereklidir. Bu nedenle Efendimiz (SAV) şehirde ilk olarak bir mescit inşa eder.
🔷 Efendimizin de (SAV) bizzat çalıştığı mescidin inşası tüm Müslümanların katılımıyla tamamlanır. Mescid ilk inşa edildiğinde üstü açık, duvarlarıysa kerpiçten idi. Mescid-i Nebevi'de gerçekleştirilen işler şunlar idi:
↪ Mescitte yer alan suffe bölümünde kimsesiz ve fakir kimselere eğitim verildi. Burada yetişen sahabilere ashab-ı suffe dendi. ↪ Toplumu ilgilendiren meseleler ve devlet konuları Mescid-i Nebevi'de görüşüldü. ↪ Müslümanlar 5 vakit namazda burada buluştu. Mescidi ibadetleriyle birlikte kaynaşma ortamı olarak da kullandılar. ↪ Elçiler burada kabul edilirdi.
Müslümanların Yahudilerle savaşı
Efendimizin kurduğu çarşı
🔷 O dönemde on bin nüfuslu olan Medine'nin neredeyse yarısı Yahudilerden oluşur. Üç büyük kabileden oluşan Yahudi kabileleri; Benû Kaynuka, Benû Nadir ve Benû Kurayza idi. Bu kabile şehrin ticaretine hükmeder.
🔷 Kabilelerin uğraştıkları alanlar:
➡ Beni Kaynuka: Kuyumculuk ile uğraşır, altın ticareti ve tefecilik yaparlar. Yüksek faizlerle Medine'yi adeta sömürürler. ➡ Benu Nadir: Tarım ile uğraşan bu kabile, Medine'nin en önemli geçim kaynağı olan hurma üreticiliğini yapar. ➡ Benu Kurayza: Dericilikle uğraşan kabile, ürettikleri ürünleri Medine pazarına ve diğer pazarlara satarlar.
Kur'an-ı Kerim'de Yahudilerin özellikleri
🔷 Üç Yahudi kabilesi ticaretin temel sektörlerini ellerinde tutarak çarşının kurallarını ve fiyatlarını belirler bir haldedir. Medine'de bulunan dört çarşı da Yahudilerin kontrölündedir.
🔷 Dükkanları elinde tutan Yahudiler, yüksek fiyatlara kiraya vererek Arapların kazanmasına da engel olurlar. Bu durum Müslümanlar için de büyük bir sorun teşkil eder. Bu durumu fark eden Efendimiz (SAV) ticarî sahadaki mücadeleye yeni alternatif bir pazar oluşturulması gerektiğinin karar verir. Sahabeyle istişare ederek Müslümanlara has bir pazar oluşturmak için çalışmalar başlatır.
Peygamberimizin Hicret'ten sonra Medine'de gerçekleştirdiği diğer faaliyetler
🔷 Efendimiz (SAV), Yahudilerin çarşılarına yakın bir bölgeye büyük bir çadır kurdurarak ilk Müslüman pazarını oluşturur. Müminlerin alışverişe başladığı çarşı kısa sürede Medine'de duyulur.
🔷 Kendi mallarına, helal ürünlerine, ekonomilerine sahip olmayan Müslümanların ilerleyen günlerde sıkıntıya gireceği gerçeği nedeniyle kurulan çarşıdan, Yahudiler rahatsız olur.
Mekke ve Medine'nin 140 yıllık tasvirleri