Filistin direnişinin abidesi: İzzeddin el-Kassam kimdir?
Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'nda mağluplar safında yer almasıyla beraber Orta Doğu'da İngiliz ve Fransız mandacılığı başladı. Bu dönemde Filistin toprakları İngilizlerin mandası altında bulunuyordu. Lakin bu duruma halk nezdinde büyük bir itibara sahip olan alim ve vaiz İzzeddin el Kassam şiddetle karşı çıkmıştı. Filistin'in bağımsız bir İslam devleti olması için harekete geçmişti. İzzeddin el Kassam'ın mücadele ile geçen hayatına daha yakından bakalım.
Giriş Tarihi: 16.05.2021
18:27
Güncelleme Tarihi: 07.10.2023
17:10
Sesli dinlemek için tıklayınız.
SURİYE'NİN KURTULMASI İÇİN MÜCADELE VERDİ
🔸 Bağımsızlık mücadelesi, Fransa işgalindeki Suriye'de de görüldü. Bir halk ordusu kuran İzzeddin el-Kassam, Ömer el-Baytar ile direniş hareketini başlattı. Öyle ki Fransa'nın Şam'ı ele geçirmesine kadar işgal kuvvetlerine ciddi kayıp verdirdiler.
🔸 Kassam, Suriye'nin kurtulması için mücadele verirken idama mahkûm edildi. 1921 yılında Fransız işgal kuvvetlerinin askeri alanda avantajlı konuma geçmesinden dolayı Suriye'den ayrılıp Filistin'deki Hayfa kenti yakınlarında bir köye yerleşti.
🔸 Hafya'da bir yandan ders verirken bir yandan da İstiklâl Camii'nde imamlık yaptı. 1926'da Cem'iyyetü'ş-Şübbâni'l-Müslimîn (Genç Müslümanlar Birliği) adlı bir teşkilata katıldı. Bir süre sonra bu birliğin başkanı seçildi.
KUZEY AFRİKA'DA İŞGALE KARŞI DİRENİŞ HAREKETİ
SİYONİZM İLE MÜCADELESİ
🔸 Balfour Deklarasyonu sonrasında, 1918 yılında Osmanlı askerleri Filistin'den çekildi. Bundan sonra da Ortadoğu topraklarında özellikle de Filistin bölgesinde büyük bir sorun ortaya çıktı: İngiliz işgali ve Siyonizm.
🔸 İngiliz mandası altındaki Filistin'e 1920-1940 arası dönemde Yahudi göçü hız kazandı. Son olarak Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı sırasında, Yahudilere yönelik Nazilerin gerçekleştirdiği soykırım sebebiyle göç oranı giderek arttı. Filistin işgallerine giden yolda Yahudilerin göçleri, bu şekilde meşrulaştırılmaya çalışıldı.
🔸 Durumun farkında olan İzzeddin el-Kassam, köy köy gezerek halkı İngiliz işgaline ve Siyonist harekete karşı bilinçlendirdi. Özellikle de Filistin'de Yahudilere arazi satılmasını önlemeye çalıştı.
🔸 İzzeddin el-Kassam , çevresinde toplananları bir ideale bağlı olarak teşkilatlandırdı. Bu dönemde Filistin mücadelesine önderlik eden Kudüs Müftüsü Hacı Emin el-Hüseyni ile tanıştı.
🔸 Filistin'i kurtarmak için mücadele edilmesi gereken ana hedefi netleştirdi. Siyonizm'in İngiliz mandası tarafından desteklendiğini bundan dolayı da asıl mücadelenin İngiltere'ye karşı yürütülmesi gerektiğini savunuyordu. Bundan dolayı da Balfour Deklarasyonu'nun yıldönümünde yani 2 Ekim 1935'te hareketi başlattı.
🔎 Balfour Deklarasyonu nedir?
Balfour Deklarasyonu, İsrail'in kurulmasına giden süreçte, en önemli kilometre taşı oldu. Rothschild ve Balfour arasında karşılıklı yazışmalar sonunda hazırlanan deklarasyon, İngiltere'nin savaşa yeni dahil olan ABD'de güçlü olduğuna inandığı Yahudi diasporasını etkilemeyi amaçlıyordu.
DİRENİŞ İÇİN ASKERİ BİRLİK KURDU
🔸 İzzeddin el-Kassam'ın kurduğu birliğe Şeyh Kassam'ın ismine nispetle "Kassamiler " deniliyordu. Sömürgecilere karşı oldukça başarılı mücadele veren birlik, halk tarafından da destekleniyordu.
🔸 İngiliz ve Siyonistlerin gözünü korkutan birlik, çalışmalarını oldukça gizli yürütüyor, tüm aramalara karşı bulunamıyorlardı. Filistin'de Yahudi devletini kurmayı planlayan İngilizler, İzzeddin el-Kassam ve teşkilatından oldukça rahatsızdı.
OSMANLI BELGELERİ IŞIĞINDA FİLİSTİN'E YAHUDİ GÖÇÜ
İNGİLİZLER TARAFINDAN ŞEHİT EDİLDİ
🔸 1935'te Kassam beraberindeki birliğiyle birlikte Cenin yakınlarındaki Ya'bed dağına çıktığı sırada İngilizler durumu haber aldı. Beş yüz kişilik ve tam donanımlı bir askerî birlik tarafından dağ kuşatıldı.
🔸 Kassam yanında bulunan on dört kişiyle beraber, sonuna kadar savaştı. Fakat çatışma devam ederken şehit düştü. Şehit olduğunda tarihler 19 Kasım 1935'i gösteriyordu.
🔸 İzzeddin el-Kassam 'ın şehit olduğu haberi yayılınca binlerce Müslüman cenazesine katıldı. Cenazedeki büyük kalabalıktan korkan İngiliz kuvvetleri, topluluğu dağıtmak istedi. Ancak işgalciler ile Müslümanlar arasında çatışma çıktı.
DÜNYANIN EN BÜYÜK AÇIK CEZAEVİ: GAZZE