Arama

Geçmişten günümüze İslam dünyasının kadim şehirleri

Yeryüzünde tarihe damgasını vurmuş az sayıda kadim şehir vardır. İslam'ın kubbesi Buhara, âlimler şehri Semerkant, Doğu'nun kapısı Taşkent, İslam'ın gözbebeği Mekke bunlardan bazıları...İşte sizler için geçmişten günümüze İslam dünyasının kadim şehirlerini kültürel ve tarihi özellikleriyle derledik.

  • 20
  • 45
TAŞKENT'İN BARINDIRDIĞI BÜYÜK ESER
TAŞKENT’İN BARINDIRDIĞI BÜYÜK ESER

Barak Han tarafından Semerkantlı ve Buharalı ustalara yaptırılan Barak Han medresesi, oldukça dikkat çeker. Medresenin içinde, Hz. Osman'ın okurken öldürüldüğü için üzerine kanının sıçradığı Kur'an da bulunuyor. Bu geyik derisine yazılmış Kur'an, Topkapı Sarayı'ndaki ile birlikte dünyadaki en eski iki Kur'an'dan biridir.

  • 21
  • 45
HANGİ ÖNEMLİ ŞAHSİYETLERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI?
HANGİ ÖNEMLİ ŞAHSİYETLERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI?

Heysem b. Küleyb eş-Şâşî, Ebû Ali eş-Şâşî, Muhammed b. Ali el-Kaffâl (Kaffâl eş-Şâşî), Muhammed b. Ahmed eş-Şâşî, Ubeydullah Ahrâr, Muhammed Mîrek Taşkendî Nakşibendî, Edib Ahmed Yüknekî, Abdülgaffar Taşkendî, Muhammed Kādî Taşkendî, Taşkent ve civarında yetişmiş önemli şahsiyetlere de ev sahipliği yaptı.

  • 22
  • 45
İSLAM DÜNYASINA RUHUNU VERMİŞ ŞEHİR
İSLAM DÜNYASINA RUHUNU VERMİŞ ŞEHİR

Kentte, Zengi Ata, Cuma (Hâce Ahrâr Velî), Tilya Şeyh camileri; Yûnus Han, Kaffâl eş-Şâşî (Hz. İmam), Şeyh Hâvend-i Tahûr, Kaldirkâçbi, Zeynüddin Baba türbeleri; Kükeltaş, Ebü'l-Kāsım ve Barakhan medreseleri gibi mimari âbideler bulunur.

  • 23
  • 45
İSLAM ALEMİNİN EN BÜYÜK ŞEHİRLERİNDEN BİRİ AHLAT
İSLAM ALEMİNİN EN BÜYÜK ŞEHİRLERİNDEN BİRİ AHLAT

1100 yılında Anadolu'da kurulan ilk beyliklerden olan Ahlatşahların Sökmenliler başkenti olan Ahlat, İslam âleminin en büyük şehirlerinden biriydi. Bu dönemde tarihinin en parlak dönemini yaşayan Ahlat, Türk kültürünün nadide eserleri ile bezendi. Bu gün Bulanık ilçesine bağlı Abri köyü Ahlat'ın ilim yuvasıydı. Abri ve Ahlat içindeki ilim yuvalarında yetişen bilim adamları Ahlat adını bütün dünyaya tanıttı.

  • 24
  • 45
İSLAM'IN KUBBESİ
İSLAM’IN KUBBESİ

Ahlat, Belh ve Buhara (bazı kaynaklarda Merv) ile birlikte Kubbet'ül İslam yani İslam'ın Kubbesi olarak anıldı. Kubbet-ül islam, yetiştirdikleri ilim, din, kültür ve sanat adamları, mutasavvıf ve zahitleri ile değerlendirilen, "İslamiyet'in kubbeleri" anlamına gelen 3 şehre verilen isimdi. Ahlat'ta yetişen sanatkarlar Anadolu'nun çeşitli yerlerinde, çeşitli yapılara da imzalarını attılar. O zaman şehrin nüfusu 300 bin civarındaydı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN