Geçmişten günümüze İslam dünyasının kadim şehirleri
Yeryüzünde tarihe damgasını vurmuş az sayıda kadim şehir vardır. İslam'ın kubbesi Buhara, âlimler şehri Semerkant, Doğu'nun kapısı Taşkent, İslam'ın gözbebeği Mekke bunlardan bazıları...İşte sizler için geçmişten günümüze İslam dünyasının kadim şehirlerini kültürel ve tarihi özellikleriyle derledik.
Giriş Tarihi: 05.03.2019
15:51
Güncelleme Tarihi: 01.09.2020
19:11
İSLAM ALEMİNİN EN BÜYÜK ŞEHİRLERİNDEN BİRİ AHLAT
1100 yılında Anadolu'da kurulan ilk beyliklerden olan Ahlatşahların Sökmenliler başkenti olan Ahlat, İslam âleminin en büyük şehirlerinden biri ydi. Bu dönemde tarihinin en parlak dönemini yaşayan Ahlat, Türk kültürünün nadide eserleri ile bezendi. Bu gün Bulanık ilçesine bağlı Abri köyü Ahlat'ın ilim yuvasıydı. Abri ve Ahlat içindeki ilim yuvalarında yetişen bilim adamları Ahlat adını bütün dünyaya tanıttı.
Ahlat, Belh ve Buhara (bazı kaynaklarda Merv) ile birlikte Kubbet'ül İslam yani İslam'ın Kubbesi olarak anıldı. Kubbet-ül islam, yetiştirdikleri ilim, din, kültür ve sanat adamları, mutasavvıf ve zahitleri ile değerlendirilen, "İslamiyet'in kubbeleri" anlamına gelen 3 şehre verilen isimdi. Ahlat'ta yetişen sanatkarlar Anadolu'nun çeşitli yerlerinde, çeşitli yapılara da imzalarını attılar. O zaman şehrin nüfusu 300 bin civarındaydı.
Ahlat'ın neolitik çağdan kalan mağara evleri, tarihi Bayındır Köprüsü, zaviyeleri, Osmanlı Kalesi ve camileri kent turizminde önemli yer tutuyor. Hazreti Muhammed'in sancaktarı Muaz Bin Cebel'in oğlu Abdurrahman Gazi'nin türbesi de burada bulunur. Eski Ahlat yerleşimi ve mezar taşları da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alır. Tarihimizde kılıçla kalemi en iyi kullanan bir Türk şehri olan Ahlat, aynı zamanda "Anadolu'nun kapısı Türkiye'nin tapusu" olarak da zikredilir.
TARİHE DAMGASINI VURAN HÜKÜMDARLARIN ŞEHRİ
Ahlat, bugün pek bilinmese de zaman içinde tarihe damgasını vuran birçok hükümdar, padişah, komutan, sultana, evliyaya, alperenlere ve sahabeye de ev sahipliği yaptı. Bu tarihi şehre kimi otağını kimi de tahtını kurdu. Ayrıca kimi misafir olmuş kimi de burayı Anadolu'ya açılan penceresi yapmıştı.
Persleri Anadolu'dan çıkaran Makedonyalı Büyük İskender, sahibelerden Halit Bin Velid'i Ahlat'a giderken ordusunda bulunan bulunan Abdurrahman Gazi Hazretleri, Selçuk Bey'in torunları Tuğrul Bey ve İbrahim Yınal, Moğol Hükümdarı Hülagü'nün komutanlarından Sukal Buğa, Akkoyunlu Uzun Hasan'ın oğlu Maksut, O'nun oğlu Rüstem ve Rüstem'in oğlu Emir Bayındır, Kanuni Sultan Süleyman, Sultan Murat gibi önemli şahsiyetler buradan geçmiştir.